Muğla'dan gelen böbrek Hastası 61 yaşındaki Muhittin Demir'e eşi Saniye Demir (59) gönüllü verici oldu. Ancak doku uyumsuzluğu olmadığı için nakil yapılamadı. Aile çapraz havuzuna alındı. Sondönem böbrek yetmezliği olan hastası Hikmet Erol'a (34) annesi Şenal Erol'da (57) böbreğini vermek istedi. Ancak ailede de doku uyumsuzluğu ortaya çıkınca çapraz havuzuna alındı. Yine Muğla'dan gelen böbrek hastası Nesrin Şahan'a (45) eşi Halit Şahan (60) böbreğini vermek isteyince doku uyumsuzluğu ortaya çıktı. Bu ailede çapraz havuzuna alındı. Denizli'den gelen böbrek hastası Şukran Öksuzoğlu'na (28) annesi Hatice Daşcı (51) verici olmak istedi. Ancak bu ailede de doku uyumsuzluğu yaşanınca çapraz havuzuna alındı. Aileler nakil olamamanın üzüntüsünü yaşarken müjdemi haber koordinatör verildi. Hepsi sevinç gözyaşlarına boğuldu.
BİRBİRLERİ İLE EŞLEŞTİLER
Çapraz havuzunda yapılan eşleşmede Hatice Daşcı'nın Muhititin Demir'e, Saniye Demir'in Hikmet Erol'a, Şenay Erol'un Nesrin Şahan'a ve Halit Şahan'ın Şükran Öksüzoğlu'na böbreği uyumlu olduğu belirlendi. Aileler kabul edince domino yöntemi ile dörtlü çapraz nakil gerçekleştirildi. Çapraz havuzunda domino yöntemi ile sağlığına kavuşan hastalar doktorlarına teşekkür etti. Nakilin ardından taburcu olan hastalar "Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde umutsuzluğa yer yok. Burada hepimiz önce ümitsizliği yaşadık. Sonra umudumuz yeniden şyeşerdi. Nakil olup gidiyoruz" diyerek memnuniyetlerini dile getirdi.
6 BİN 625 BÖBREK NAKLİ YAPTIK
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Domino nakil" olarak da adlandırılan dörtlü çapraz naklin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ilk defa gerçekleştirdiklerini söyledi. Hastaların sağlıklı bir şekilde taburcu edildiğini de belirten Rektör Prof. Dr. Özkan, "Akdeniz Üniversitesi'nde 1982 yılında ilk böbrek nakli yapıldığını anımsatan Özkan, "Akdeniz Üniversitesi'nde Bugüne kadar 6 bin 625 çeşitli nakillerle hayata tutundu. Hastanemizde 2024 yılında ise 160 böbrek nakli, 24 karaciğer, 3 kalp ve 1 pankreas nakli gerçekleştirildi. Hastane olarak organ naklindeki başarılarımızı, marka değerimizi her geçen gün arttırmaktayız. Organ bağışı olmadığı müddetçe canlılarla devam etmek durumundayız. Kadavradan organ bağışlarının artmasını umuyoruz." dedi.
TÜRKİYE'NİN AMİRAL GEMİSİ
Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, organ naklinde Türkiye'nin "Amiral gemisi" Akdeniz Üniversitesi'nin hız kesmeden yoluna devam ettiğini söyledi. Çapraz nakil ameliyatlarının aynı anda başlaması gerektiğini dile getiren Özkan, "8 ameliyathanede aynı anda çok sayıda ekip ve teknik alt yapıyla bu ameliyat yapıldı.Özkan, hastanede 10'lu çapraz böbrek nakli yapabilecek alt yapı ve teknik kapasitelerinin olduğunu vurguladı.