Aylara göre sağlıklı beslensin…

Aylara göre sağlıklı beslensin…

Artık yaz ve kış meyve-sebzelerinin birbirine karıştığı günümüzde tüm bunların aslında mevsiminde tüketilmesi en sağlıklısı. İşte çocuğunuzun aylara göre dengeli ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olacak öneriler...

  • Yemek
  • Pazartesi 07.08.2017 12:23

Doğa her mevsim farklı sebze-meyve ve balık türlerini bizlere sunuyor. Sağlıklı ve vücudumuzun ihtiyacı doğrultusunda mevsiminde yetişen ürün çeşitliliğine sahip. Fakat tarım teknolojisinin gelişmesi özellikle her türlü meyve ve sebze türlerine istediğimiz zamanda ve mevsimde rahatlıkla ulaşmamızı sağlıyor. Oysa uzmanlar çocukların sağlıklı gelişimi için, besinlerin zamanında tüketilmesinin daha doğru olduğunu belirtiyor. İşte Diyetisyen Canan Aksoy'un verdiği bilgiler doğrultusunda 12 ay doğru ve sağlıklı beslenmenin ipuçları ve vücuda yararları…

OCAK
Balık: Hamsi, kalkan, torik, lüfer.
Sebze: Brüksel lahanası, kırmızılahana, turp, havuç, lahana, ıspanak, pazı, kereviz, karnabahar.
Meyve: Ayva, armut, elma, portakal, greyfurt, nar, mandalina, kivi. Soğuk denizde yetişen balıkların omega 3 değerleri daha yüksek olur. Deniz soğukluğunun düşmesiyle yağlanan balıklara çocuklarınızın sofrasında en az haftada 2 gün olacak şekilde yer verin. Omega 3 yağ asitleri bağışıklık sistemini güçlendirdikleri gibi, beyin ve sinir dokusu gelişimi üzerinde de çok etkindirler. Nar, kış meyveleri içindeki tek kırmızı meyvedir, antioksidan seviyesi yüksektir. Narı temizlemeye üşenmeyin. Temizlenmiş narla cevizi karıştırarak çok keyifli ve sağlıklı bir ara öğün yaratabilirsiniz

ŞUBAT
Balık: Levrek, gümüş, izmarit, hamsi, kalkan, torik.
Sebze: Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, turp, kırmızılahana, havuç.
Meyve: Ayva, elma, portakal, armut, greyfurt, muz. Tatlı olarak sütlü veya meyve tatlılarını kullanmak hem yağ içeriği daha düşük hem de daha besleyici olacaktır. Ayvanın bol olduğu bu dönemde tatlısı çocuklarınız için değişik bir lezzet ve besleyici bir tat olarak tercih edilebilir.

MART
Balık: Gümüş, izmarit, mezgit, mersin, kalkan, levrek.
Sebze: Ispanak, pırasa, havuç, kereviz. Meyve: Muz, elma. İlkbaharın başlamasıyla beraber, sebze ve meyvenin en az bulunduğu aya giriyoruz. Kurubaklagil yemekleri ve çorbaları bu dönemde yüksek posa içerikleri, bitkisel protein içermeleri açısından sofralarımızda daha sık yer alabilir. Kurubaklagil yemeklerini bulgur pilavıyla kombinlerseniz, çok daha iyi-kaliteli protein emilimi gerçekleşmektedir. Klasik tatlar menülerinizde yerini alsın. Örneğin; kuru fasulye-bulgur pilavı-yoğurt dengeli bir proteinkarbonhidrat- yağ içeriğiyle beraber, mineral ve vitamin açısından zengin bir menüdür.

NİSAN
Balık: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, morina, levrek, mercan. Sebze: Kuşkonmaz, bakla, taze soğansarımsak, havuç, enginar.
Meyve: Erik, elma, muz. C vitamini bakımından posası yüksek ama sofralarımızda pek değeri bulunmayan kuşkonmazı çorbalarınızın içinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Enginar, Nisan ayı itibariyle tezgahlarda yerini almaya başlayan karaciğer dostu bir sebzedir. Çocukların enginarlı yemeklerle tanışmasını sağlayın. Balık avlanma yasağı bu ayın ortasında başlar, son zamanların tadını çıkarın. Balık kızartıldığı zaman içeriğinde bulunan omega 3 yağ asitlerinden artık yararlanamaz hale geliriz. Kalkanı fırında yağsız pişirmeyi deneyin.

MAYIS
Balık: Gümüş, izmarit, mercan, mezgit, mersin, levrek.
Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, ebegümeci, domates, salatalık.
Meyve: Çilek, yeşil erik, dut, malta eriği. Sebze ve meyve çeşitliliğinin artmaya başladığı bahar aylarında, meyve ve sebzelerinizi mümkün olduğunca renkli kullanın. Her renk, farklı bir antioksidan içerir. Et yemeklerinin yanında sebze-meyve bulundurup tüketmek, etin içindeki demirden yararlanmanızı daha da etkin hale getirecektir.

HAZİRAN
Balık: Akya, kaya balığı, orkinos, istavrit.
Sebze: Bezelye, kabak, taze fasulye, sivri biber, semizotu, domates, salatalık, dolmalık biber.
Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, dut, kayısı. Yazla beraber artan sebze çeşitliliğinden çocuklarınızın yararlanmasını sağlayın. Zeytinyağlı veya etli sebze yemeklerine menülerinizde her gün mutlaka yer verin. Sebze tüketimi obeziteyi önlediği gibi, kolon kanseri riskini düşüren, kabızlığı önleyen posa, vitamin ve mineral içeriğine sahiptir.

TEMMUZ
Balık:
İstavrit, sinarit, orkinos, orfoz, sardalya.
Sebze: Barbunya, taze fasulye, kabak, patlıcan, mısır, kırmızıbiber, dolmalık biber, sivri biber, domates, salatalık, semizotu, bezelye.
Meyve: Kavun, karpuz, şeftali, kırmızı erik, üzüm, vişne, böğürtlen. Balığın zor bulunduğu, avlanmanın yasak olduğu bu dönemlerde balıktan vazgeçmeyin. Somon balığı sebzelerle çok güzel yakışır. Somon balığını sebzeyle yağsız sote edip menülerinize ilave edin.

AĞUSTOS
Balık: İstavrit, sinarit, orkinos, sardalya.
Sebze: Bamya, taze fasulye, barbunya, domates, salatalık, sivri biber, kırmızıbiber, mısır, patlıcan. Meyve: Kavun, karpuz, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, incir, üzüm. Bu dönem hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber, daha sulu meyvelerin sofralarımızda yerini almaya başladığı aydır. Çocuklar sıvı kaybından yetişkinlere göre daha fazla etkilenirler. Dolayısıyla ara öğünlerde bol sulu meyvelere yer vermek, hem sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır hem de çocuklarımızın A ve C vitamininden daha fazla yararlanmasını sağlayacaktır.

EYLÜL
Balık: Barbunya, çinekop, çipura, kılıç, sardalya, palamut.
Sebze: Mantar, patlıcan, pazı, barbunya, kabak, kırmızıbiber, sivri biber.
Meyve: Fındık, kavun, karpuz, mürdüm eriği, incir, üzüm. Yumurta çocukların genelde çok sevdiği besinlerden biridir. İyi bir protein kaynağının olmasının yanı sıra, demir, çinko ve E vitamininden de zengin olan yumurtayı, yumurtalı sebze yemekleri şeklinde de kullanabilirsiniz.

EKİM
Balık: Barbunya, çinekop, tekir, sardalya, palamut, kılıç.
Sebze: Mantar, ıspanak, yerelması, pazı, havuç.
Meyve: Fındık, ceviz, üzüm, elma, muz. Yağlı kuruyemişlerin tazesinin en bol olduğu bu aylarda, taze ceviz ve fındık tüketimi, beyin ve sinir gelişimine yardımcı olacağı gibi antioksidan içeriği açısından da zengindir.

KASIM
Balık: Palamut, mezgit, lüfer, sardalya, gümüş, izmarit.
Sebze: Lahana, brokoli, yer elması, karnabahar, ıspanak, havuç.
Meyve: Mandalina, portakal, elma, Trabzon hurması, kivi, greyfurt, ceviz. Sonbaharın son ayı olan Kasım, soğukların kendini iyice hissettirdiği, kış hastalıklarının yüzünü gösterdiği bir ay. Bu yüzden de bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Narenciye ve balığa menülerinizde mutlaka yer verin. Taze cevizin rahatlıkla bulunduğu bu aylarda iyi yağlar içermesi ve mineral içeriğinin zenginliği açısından ceviz tüketmeye özen gösterin.

ARALIK
Balık: Çinekop, sarı kanat, lüfer, hamsi, uskumru, palamut, yengeç.
Sebze: Pazı, pırasa, kereviz, kestane, roka, kara lahana, lahana, karnabahar, ıspanak.
Meyve: Nar, armut, elma, mandalina, portakal, greyfurt, kivi, muz. Havaların soğuduğu bu ayda, içinde sülfürlü bileşikleri yüksek miktarda bulunan lahana ve karnabahar yemeklerine sofralarınızda mutlaka yer verin. Çocuklar kokusundan dolayı yemekte zorluk çekiyorlarsa etli yemeklerin veya çorbaların içinde de kullanabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN