Bolu İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya öğretmeni Sibel Çobanoğlu'nun öncülüğünde başlatılan "Atık yağlar geleceğe değer katıyor" projesi kapsamında atık yağlardan sabun üretiliyor. Öğrencilerin evlerinden çevrelerinden topladığı atık yağları getirmeleri ile başlayan proje daha sonra Bolu'da bulunan diğer okullardan da destek alınarak büyüdü. Okulun mobilya atölyesi tarafından üretilen sabun kalıpları ile katkı sunduğu projede üretilen zeytinyağlı, bıttım, pirinçli, tarçınlı, portakallı, zerdeçallı ve güllü sabunlar satışa sunuluyor.
Projenin detaylarından bahseden Kimya öğretmeni Sibel Çobanoğlu, "Yağ ve kostik kullanıyoruz. Kostiğimizi önce suyla seyreltiyoruz. Ardından atık yağ, hindistan cevizi yağını karıştırıp sabunlaşma tepkimesi meydana geliyor. Ardından renk ve koku malzemesi katarak belli kalıplara döküp sabunlarımızı üretiyoruz. Öğrencilerimizle hem üretelim hem de bir proje yapalım diyerek bu projeye başladık. İlk olarak idarecilerimizle görüştük ve Emine hocamız ile müdür beyin bizlere çok desteği oldu. Önce okulumuzda küçük çaplı bir atık yağ kampanyası başlattık. Ardından bu kampanya büyüdü ve Milli Eğitim Müdürlüğümüze yansıdı. Diğer okullardan, apartmanlardan, komşulardan atık yağlar toplayarak projemizi büyüttük. Amacımız sabun yaparken, hem atık yağları geri dönüşüme sunalım, çocuklarımıza bu bilinci aşılayalım hem de sabun aşamalarını maliyetleri düşürerek yapmaktı. Bu yaptığımız sabunlar dekoratif sabunlar. Ayrıca Ar-Ge bölümü olarak markalaşma adına zeytinyağlı, pirinçli, ballı sabunlar üretiyoruz. İlerleyen süreçte arap sabunu yapmayı ve kozmetiğe girmeyi hedefliyoruz. Ayrıca şu anda kolonya da üretiyoruz" dedi.
Yapılan ürünlerin özel günlerde, davetlerde satışının da gerçekleştirdiklerini söyleyen İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Teknik Müdür Yardımcısı Emine Karaoğlan ise yaptığı açıklamada, "Sibel öğretmenimiz okulumuza bu yıl başladı. Çok hevesli çok istekli, bu atölyede yaptığı çalışmalar ile çığır açtı. Biz de bu konuyu Milli Eğitim Müdürlüğümüze taşıdık. Bu fikrimiz onlar tarafından da kabul gördü ve beğenildi. İl ve ilçelerde bulunan tüm okullara önce projenin duyurusu yapıldı. Daha sonra bizimle iletişime geçen herkesten yağları toplamaya başladık ve üretimimiz başladı. Bu ürünleri sipariş usulü ile satmaya başladık. Bize ulaşabilirler, özel günlerinde davetlerinde istekleri doğrultusunda ürünler yapabiliriz. Kampanyamıza da tüm herkesi davet ediyoruz. Atık yağları biriktirdikten sonra bize haber verirlerse biz gidip alabiliriz ya da okulumuza gelerek getirebilirler. Herkesi bekliyoruz" şeklinde konuştu. Okul Müdürü Muhammed Anbarcı ise projenin kısa sürede büyüdüğünü belirterek, "Bu proje sene başında başladı. Sibel hocamız istekli ve gayretliydi bizde kendisine destek olduk. Okullarımızdan yağlar toplanıyor, Sibel hocamız ve öğrencilerimiz de bunları sabun haline getiriyor. Çok güzel bir ses getirdi bu projemiz. Projeyi daha da geliştirmek istiyoruz. Daha fazla üretim yapmak hedefimiz" ifadelerini kullandı.