Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca,BM Kalkınma Programı (UNDP) ve AB'nin desteğiyle yürütülen "Türkiye'de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında eğitim programı düzenlendi.
UZMANLAR ÇANAKKALE'DE BİR ARAYA GELDİ
Düzenlenen programa kamu kurumları, akademisyenler, özel sektör temsilcileri, belediyeler ve üniversitelerden toplam 40 temsilci katıldı. Eğitimin amacı, iklim değişikliğiyle mücadelede partnerler arası koordinasyonu sağlamak, fikir alışverişini geliştirmek ve yerel çözümler üretmek.
ARTIK TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUK
Programın açılışında konuşan Çanakkale İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Abdullah Borca, iklim değişikliğinin artık sadece çevresel değil, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla da hissedildiğini vurgulayarak şunları söyledi: "İklim değişikliğiyle ilgili son yıllarda toplumun her kesiminde farkındalık arttı. Bu eğitim programı, ilimizde uzun süredir ihtiyaç duyulan bir boşluğu dolduracak. Görev yaptığım önceki il olan Isparta'da Beyşehir ve Eğirdir göllerinin ciddi şekilde kuruduğuna şahit olduk. Çanakkale'de de barajlarımızı, meteorolojik verileri yakından izliyoruz. İklime dirençli kentler oluşturmak artık bir tercih değil, zorunluluk." Borca ayrıca su kullanımındaki bilinçsizliğe dikkati çekerek, "Bir litre suyun su ayak izi 6 litreyi bulabiliyor. Bu nedenle hepimiz, suyu kullanırken çok daha duyarlı olmalıyız" dedi.
16. EĞİTİM ÇANAKKALE'DE
Proje Koordinatörü Dr. Ömer Öztürk ise bugüne kadar Türkiye genelinde 20 eğitim planlandığını ve 16'ncısının Çanakkale'de yapıldığını söyledi. Öztürk, projenin toplam bütçesinin 11 milyon 25 bin avro olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Bu kapsamda Uyum Eylem Planı güncellendi, pilot illerde yerel uyum planları hazırlandı ve İklim Değişikliği Platformu kuruldu. 6 milyon 800 bin avro bütçeyle üniversiteler, STK'lar ve kamu kurumlarının yürüttüğü 29 hibe projesi de Haziran ayında tamamlanacak."
İKİ GÜNLÜK EĞİTİMDE NE VAR?
İki gün sürecek eğitimin ilk gününde sektörel riskler, etkilenebilirlik ve risk analizleri ile iklim değişikliğinin etkileri ele alınacak. Yerel paydaşlara yönelik sunumların yapılacağı programın ikinci gününde ise sektöre özgü çalışmalar gerçekleştirilecek ve grup çalışmaları sonucunda ortak bir rapor hazırlanması planlanıyor.