Onu Nazilerin elinden önce Schubert sonra Türkler kurtardı

Teknik becerisi ve inanılması güç hızıyla, adını piyano tarihinin en büyük virtüözleri arasına yazdıran Alexis Weissenberg geçen hafta yaşamını yitirdi. Nazi işgali altındaki Bulgaristan'dan kaçtığı dönemde yolu İstanbul'dan da geçen Weissenberg, Türk piyanist Mehmet Okonşar'ın akıl hocasıydı
TRENE ATLAYIP İSTANBUL'A SIĞINDILAR
Weissenberg ve annesi, kampta zorlu üç ay geçirdi. Ardından bir gün, aynı subay tarafından hiçbir açıklama yapılmadan koğuşlarından alınarak dışarıya çıkartıldılar. Subay onları hızla tren istasyonuna götürdü ve "İyi şanslar," diyerek o sırada kalkmakta olan bir trene bindirdi. Alexis ve annesi, böylece hiçbir sorunla karşılaşmadan İstanbul'a kadar seyahat etti. Annesinin kardeşi İstanbul'da yaşadığı için hemen onun evine sığındılar. Böylece Alexis, uzun bir süre sonra ilk defa İstanbul'daki o evde yeniden piyano başına oturabildi. İstanbul'da kaldıkları üç ay boyunca oğlunun müzik eğitimini devam ettirmesini isteyen anne Weissenberg, uzun arayışlar sonunda İstanbul'da küçük bir müzik atölyesi olan Sommer adındaki öğretmenle anlaştı. Weissenberg, "Biraz kaba saba çalıyordu," diye hatırladığı öğretmeni ile özellikle sonradan kariyerinde önemli yer tutacak olan hızlı pasajları çalıştı. Anne-oğul; pasaportlarının ve izin kağıtlarının hazırlanmasının ardından ise o zamanki Filistin'e doğru yola çıktı. Weissenberg'in oldukça dramatik başlayan 2. Dünya Savaşı hikayesi mutlu bir şekilde sonuçlandı. Önce Hayfa'ya göç etmiş olan teyzelerini bulan Weissenberg'ler, bir sene sonra Kudüs'e yerleşti. Kudüs Müzik Akademisi'nde eğitimine devam eden Alexis Weissenberg, İsrail Filarmoni Orkestrası'nın kurulması ile birlikte orkestrada daimi solist görevini üstlendi. Bu dönemde, 20. yüzyılın en büyük orkestra şeflerinden Herbert von Karajan'ın yönetiminde iki konser verdi.
AMERİKA'DA HAYATI DEĞİŞTİ
1946'da New York'a yerleşmeye karar veren Alexis Weissenberg, Filistin'deki çocuklara verdiği son konserin ardından, hayatını borçlu olduğu küçük akordiyonunu onlara hediye ederek Yeni Dünya'nın yolunu tuttu. Ardından hayatını yeniden değiştirecek bir süreç başladı. 1947 yılında katıldığı, büyük prestije sahip Leventritt Yarışması'nda birincilik ödülünü kazandıktan sonra, aynı sene New York'taki ilk konserini vererek uluslararası kariyerine başladı. Birbiri ardına konserler veren Weissenberg, piyano üzerindeki mutlak hakimiyeti ve parmaklarının inanılması güç hızıyla dinleyicileri büyüledi. Zaman zaman ise performanslarının fazla mekanik ve ruhsuz olduğu iddiasıyla eleştirildi. Parkinson hastalığına yakalandıktan sonra konser ve kayıt hayatına son veren piyanist, hayatını müziğe hizmet ederek geçirmeye devam etti. Ölümüne kadar bir yandan bestecilik yaptı, diğer yandan da aralarında Türk piyanist-besteci Mehmet Okonşar'ın da bulunduğu müzisyenlere akıl hocalığı yapmaya devam etti.
AlaIn MATALON
EN SON HABERLER
- 1 Bayram sofraları moral kaynağıdır
- 2 Ramazan bayramı’nda rahatlıkla yiyebileceğiniz 10 sağlıklı tatlı
- 3 Sanat, bilim ve eğlenceyle dolu bir ara tatil
- 4 Türkiye’nin ilk ve tek karnavalı için geri sayım başladı
- 5 Modaya bahar geldi
- 6 7/24 şehirde yaşam
- 7 İftar ve sahurda şalgamın şifasından yararlanın
- 8 Kendinizi asla ihmal etmeyin
- 9 Erciyes’teki şampiyonayı dünya izledi
- 10 Baskı ve disiplin arasındaki ince çizgi