Alt tarafı, üzerine konan malzemelere göre değişik isimler alan, ince açılmış, fırında pişmiş bir parça hamurdan başka bir şey değil pizza. Ama onu 'iyi' kılacak birçok ayrıntı var. Hepsinin başında malzemelerin kalitesi geliyor. İstanbul'da geçmişi ancak 20 yıl kadar geriye gitse de, önceleri iyi-kötü ayırt edemeyen damaklar zaman içinde eğitildi. Artık İstanbullu pizza severler klasik Napoli, kalın hamurlu Chicago, domates sossuz New Haven, üzerinde ananas parçalarıyla Hawaii tarzı pizzaları tanıyor. Bir de New York tarzı pizza var; bir dönem Gayrettepe'deki küçük bir pizzacıda kenar kısımları gevrek, tabanı çok ince, üzerindeki malzemesi ise bol New York pizzaları yapılmaya başlamıştı ama dükkanın soluğu yetmedi, kapanıp gitti. Bir yıldır kentin Anadolu yakasında, Çiftehavuzlar'daki Olivia's Pizzeria'nın müdavimiyim. Pizzasının kalitesindeki sürekli yükselme beni etkiliyor. Yalnızca New York stili pizzası değil, doyurucu ve çok lezzetli dipleri ve makarnaları da rakiplerinden farklı. Adına bakarak buranın da yabancı zincirlerden birine bağlı olduğunu sanmıştım. Yanılmışım. Sahibi, gıda sektöründen gelen bir ailenin bireyi, Turgut Kağıtçı. ABD'de uzun süre yaşamış, pastane işletmiş. Dönünce Levent'te ilk pizza mekanını açmış, 2010 yılında merkezi Çiftehavuzlar'a taşımış; Levent, şube olarak kalmış. Mönünün yaratıcısı da o. Bu küçük mekanın önemli bölümünü pizzaların pişirildiği, ithal odun fırını kaplıyor. Pizzaların lezzeti beyaz ya da tam buğday unlarından peynire ve üzerinde kullanılan diğer ürünlere kadar bütün malzemelerin kaliteli oluşundan kaynaklanıyor. Pizzalar dışında dip olarak iki farklı boyda sunulan enginar ve ıspanaklı sos ile peynirli Alfredo sos da buraya özgü çeşitler. Kuşkusuz Margharita'dan taze mozzarellalı Napolitan'a kadar klasik pizzaların tümü burada da var. Ama mozzarella, Kars gravyeri, Konya küflü peyniri ve parmesan ile yapılan dört peynirli, sebzelerle yapılan Egeli ile 'Veggie whole meat' gibi çeşitler, standart malzemelere ilave olarak karamelize soğan, sarımsak, kekik ve kuru domates ile hazırlanan Olivia'nın spesiyali, benim favorim olan, üzeri bol isli et ve breasola dilimleri ile kaplı 'Meat Lovers Extra' gerçekten mükemmel pizzalar.
MÖNÜYE YENİ ÇEŞİTLER EKLENECEK
Son gidişimde, gelecek ay mönüye yeni çeşitler katılacağını öğrendim. Bunlar arasında soğansız lahmacun harcı ve roka ile servis edilecek Antebi'yi ve domates sos, füme somon, kapari, sote ıspanak, ve üzerine roka ile servis edilecek peynirsiz pizzayı şimdiden merakla bekliyorum. Arkadaşım ve ben önden birer küçük porsiyon enginarlı, ıspanaklı ve Alfredo soslu dipler istedik. Üzerine, Afyon köy peyniri, enginar, mozzarella, ince limon kabuğu şeritleri, zeytin ve zeytinyağı ile yapılmış Catania ve domates sos, mozzarella, isli et, breasola, mantar ve parmesan peyniriyle hazırlanan 'Meat Lovers Extra' ısmarladık. Pizzalar çok büyük; bir kişinin tek başına bir pizzayı bitirmesi kolay değil. Nitekim biz yarısına yakınını paket ettirip yanımıza aldık. Bu nefis yemeğin üzerine de çilek marmelatlı cheescake ile Olivia'nın çikolatalı pastasını atıştırdık. Her ikisi de olağanüstüydü. Bu güzel yemeğe kişi başına 40 lira hesap ödedik.
BEĞENDİKLERİM
New York tarzı pizzaları, gerek farklı lezzetlerde "dip"leri ve makarnaları ile değişik bir pizzacı Olivia's. Buraya bir kez alıştıktan sonra başka pizzacıyı kolay beğenmiyorum.
BEĞENMEDİKLERİM
Mekanın yarısını dolduran büyük pizza fırınından geriye çok az yer kalıyor. Buranın tadı ilkbahar ve yaz aylarında çıkıyor; dışarıya atılan masalara oturup yemek yemek keyifli.