İstanbul giderek zenginleşen bir dünya markası; uluslararası metropollerde görmeye alıştığımız olanakları bu güzel kentimizde de buluyoruz. Bu yeniler arasına iyi bir İngiliz pub'ında bulunabilecek yemeklerin yanı sıra, sadece kendi ihtiyacı için bira üreten minik bir üretim tesisine sahip Bosphorus Brewing Company (BBC) de katıldı. Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi'nin Mecidiyeköy'e yakın kesiminde hizmete giren bu küçük ve sevimli pub'da öğle yemeğine gittim. Burası Sardunya grubunun sahibi Sedat Zincirkıran'a ait. Ancak bu projede bir de İngiliz ortağı var: Philip Hall. 1990'larda ülkemize büyük bir firmanın genel müdürü olarak gelen kimya mühendisi Hall, istifa edip bira üretimini kendine ikinci kariyer seçmiş. Bu alanda öğrenim gördükten sonra, İstanbul'dan arkadaşı Zincirkıran ile birlikte kentin ortasında küçük bir sanayi tesisi kurmada karşılaşılabilecek engelleri birer birer ortadan kaldırmış, sonuçta BBC'nin kapılarını açmışlar. Önce biralar; burada çok farklı lezzetlerde biralar üretiliyor. İddialı konuştuğumun farkındayım ama bu ayrıcalık, bira ustası Hall'un Ale ve Lager türü biralara kendi lezzet harmanını uygulamasından kaynaklanıyor. Şerbetçiotunun burukluğunu, filtre edilmemiş biranın yoğun aromalarını özleyen bira severler sifonlardan dökülen biri 'karbon' yani siyah, dördü beyaz, beş farklı çeşit bira arasından kendi damak zevklerine uygun olanını mutlaka bulacaklar. Benim favorilerim, 'Haliç Gold' ve 'Brew 81' BBC'nin yemek ve bar menüleri de sıra dışı. Barda ev yapımı çıtır çıtır baharatlı cipslerden, bira ile kabartılmış, tartar soslu midye tavaya, tatlı hardal soslu karanfilli köfteden, nefis tavuk patesine kadar birbirinden lezzetli atıştırmalıklar, özellikle de Sardunya tesislerinde sığır etinden üretilen minik hafif acılı sosisler mutlaka tadılmalı. Kendi yapımları dereotlu, kabaklı ekmek de eşsiz. Restoran menüsünde ilk göze çarpan, bir pub'ın olmazsa olmazı 'Fish & Chips' ile yanında fırında pişmiş kabuklu bütün patates ile sunulan yumuşacık, uzun süre dinlendirilmiş antrkot. Bread & butter puding, apple crumble, gibi tatlılarda da İngiliz damgası hakim. Her çeşidin farklı, özel bardaklarında servis edildiği biraların bardağı 10 TL. Bar atıştırmalıkları 5-12 TL arası, ana yemekler antrkot (54 TL) dışında 18-38 TL arası. Bu keyifli mekanı hararetle öneririm.
BEĞENDİKLERİM
Sanayi tipi biralardan daha farklı tatlar, aromalar arayanlar için önemli bir adres. Ancak biralar kadar yemekleri de iddialı. Servis başarılı, fiyatlar çok makul. Barındaki malt viski çeşitleri de etkileyici.
BEĞENMEDİKLERİM
Açıldıktan kısa süre sonra kentin gözde mekanları arasına girmeye aday bu pub'ın en büyük sorunu, mekanının küçüklüğü. Daha şimdiden hafta sonları için birkaç gün öncesinden rezervasyon gerekiyor.
Mutfak *****
Servis ****
Ambians ****
Bosphorus Brewing Company Yıldız Posta Cd. Emekli Subay Evleri 25 Blok No: 1/A, Gayrettepe Tel: (0212) 288 09 60