Türk
halkı balık sevmez diye bir şehir efsanesi vardır. Oysa sadece Haliç ağzındaki teknelerde satılan balık ekmeğin direniş öyküsü bile bu efsaneyi çürütmeye yeter; kent yöneticilerinin yıllar süren mücadelesine rağmen 'balık ekmek' yok edilmedi. İstanbul'un bu önemli sokak yemeği yaşıyor. Bir süredir geleneksel balık ekmeğe sınıf atlatan bir restoran zinciri faaliyette; Dardenia. Onun arkasında da çağdışı ton balığı konservelerini tarihe gömerek light ton balığını sofralarımıza taşıyan, deniz ürünleri konusunda yılların deneyimine sahip Dardenel firması var. Geçende bu zincirin amiral gemisi durumundaki Göktürk mahallesindeki restoranında öğle yemeği yedim. Dardenia ithal bir konsept değil. Söz gelimi menüde Minik Lezzetler başlığı altında 'bol levrekli levrek çorbası', 'güvenilir midye tava' ve 'midye dolma', 'tarama', 'baharatlı çıtır kalamar tava' yer alıyor. Midye üzerinde biraz duralım; her biri günde 40 litre suyu süzüp içindekileri o küçücük bedeninde toplayan bu deniz kabuklusu, tam bir mikrop, daha da kötüsü ağır metal deposu. Ben kendi adıma kaynağını bilmediğim midyeye uzak dururum. Menüye midye için 'güvenilir' notu boşuna eklenmemiş; Midyeler Dardanel'in Eceabat'taki suları tertemiz midye çiftliğinden getirtiyormuş. Ekmek ustalarının geliştirdiği özel ekmeğin içinde sunulan, Japon balık işleme teknikleriyle hazırlanmış, menüde 'balık-ekmek şöleni' olarak adlandırılan ekmek arası balık çeşitleri ise bence süper. İlk kez tattığım bu sınıf atlamış balık ekmeğin bağımlısı oldum. Kimi tava, kimi ızgara mezgit, Saros uskumrusu, levrek ve somon balıkları ile hazırlanan çeşitlerin kimi tava, kimi ızgara. Bunlara bir de Wall Street usulü karidesli sandviç eklenmiş. Ayrıca tortilla ekmeğine sarılı, özel sos, peynir ve kornişon ilaveli, patates cipsi ile sunulan Ege levreği ve Norveç somonu dürümler de var. Hamburger meraklılarını mutlu edecek fishburger ile çocukları baştan çıkaracak Kidsburger de unutulmamış. Balığın ülkemizdeki en önemli eşlikçisi salata, beş çeşidiyle listede yer alıyor. Ana yemekler ise Gurme Balık Ziyafeti başlığı altında. Patates kızartmasının yanında sunulan limonlu levrek pane, şişte mersin lagos, Babakale kalamarı ızgara, fener kavurma ile İngilizlerin klasik yemeği fish and chips bu listenin ağır topları. Yakında sayıları çoğalacak olan Dardenia'nın Göktürk'teki konseptine fish and sushi adı verilmiş. Dolayısıyla balık menüsü dışında bir de suşi listesi var. Yemek yerken, mekanın cam zemininden, alt katta suşi yapan Japon ustaları izleyebiliyorsunuz. Benim tattığım suşiler de diğer yediklerim kadar başarılıydı. Yemek üstüne üzeri fırında kızartılmış Çanakkale'nin peynir helvası, ev yapımı dondurma ve çikolatalı kek seçenekleri mevcut. Peynir helvası mükemmeldi. Fish & bread konseptli Erenköy Bağdat Caddesi, Aqua Florya, Buyaka AVM, Mecidiyeköy ve Maslak şubelerinde suşi ve bazı özel spesiyaliteler yok. Göktürk'teki tek 'fish and sushi' konsepti ise yaygınlaşacakmış. Başlangıçta basit bir fastfood mekanı olarak hayata geçen Dardenia, hızla deniz ürünleri ağırlıklı bir tapas restoranı olma yolunda. Üstelik taklit değil, Türk damak tadına uygun, seçme spesiyalitelerden oluşan, uygun fiyatlı, bize özel bir konsept bu.
Beğendiklerim
İster soğuk ve sıcak mezeler, lezzetli yemeklerle uzun bir akşam geçirmek, ister gün boyu çabucak karnınızı doyurmak için gidin. Türk damak tadına uygun iyi bir konsept bu.
Beğenmediklerim
Türk gelenek ve alışkanlıklarından hareket ederek hazırlanmış bu restoranda bütün yabancı kahveleri tatmak mümkün. Ama içlerinde sadece Türk kahvesi yok. Bu da buraya yakışmıyor.
Mutfak ****
Servis ****
Ambians ****
Dardenia Fish & Sushi İstanbul Cad. Country Life Sitesi. Dükkan No:7-8 Göktürk/Eyüp Tel:: 0212 500 14 38