Dünyanın
dört bir yanından 167 bilim insanı tarafından yürütülen bir araştırmada, kalp hastalığına neden olan 13 gen tespit edildi. Bu rakam, daha önce bilinenin iki katı. Araştırmacılar, kalp hastalıklarında daha sık görülen DNA farklılıklarını bulmak için 140 bin deneğin genetik kodlarını inceledi ve bulunan 13 genin kalp hastalığıyla ilişkili olduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlar bu genlerin işleyiş biçimini görmenin, hastalığın gelişimini daha iyi anlamaya ve yeni tedavi yöntemlerinin bulunmasına yardımcı olacağını söyledi. Araştırmaya katılan İngiliz Kalp Vakfı'ndan Profesör Peter Weissberg, "Daha geniş kapsamlı gen çalışmaları yapıldıkça, kalp hastalıklarının gelişiminde önemli bir rol oynayan genleri daha net tespit edeceğiz" dedi.
POTASYUM KALBİ KORUYOR
Öte yandan İtalya'daki Federico II Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, potasyum açısından zengin gıdalarla beslenen kişilerde kal krizi ve felç riskinin yüzde 21 daha az olduğunu ortaya çıkardı. Kalp-damar hastalıklarıyla ilgili 11 çalışmayı derleyen araştırmacılar, denek olan 247 bin kişinin tükettiği gıdaları inceledi. Günde 1.6 gram veya daha fazla potasyum tüketenlerde felç riskinin yüzde 21 daha az olduğu ve kalp hastalığı riskinin de azaldığı gözlemlendi. Uzmanlar gıdalarla alınan potasyum miktarını artırmanın kalp-damar hastalıklarına karşı koruyabileceğini söylüyor. Potasyum zengini gıdalar arasında muz, kayısı, avokado, patates, domates ,sığır eti, tavuk eti ve balık bulunuyor.
DIŞ HABERLER