Manisa'nın Salihli İlçesi'nde 4 kuşaktır ham maddesi susam olan tahin ve helva yapımı gerçekleştiren ve kapasitelerini sürekli arttıran Ünalan kardeşler, susamın tahin ve helvaya olan yolculuğunu anlattı. Türkiye'de yeteri kadar üretim olmadığı için Nijerya, Etiyopya ve Hindistan'dan da susam ithal ettiklerini kaydeden kardeşler, özellikle tahinin son yıllarda hem Türkiye'de hem de dünyada kullanımının giderek arttığını ve yeni pazarlar oluştuğunu söyledi.
İHRACAT ARTIYOR
Salihli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarında üretim yaptıklarını belirten Mehmet Ünalan, "Tahinli kurabiyeler, tahinli pastalar, tahinli dondurmalar, tahinli piyaz, tatlılarda gitgide her geçen gün tüketimi artmaya başladı. Avrupa'da artık tahin ciddi bir şekilde sos olarak kullanılıyor. Şu an Fransızlarla görüşme aşamasındayız. Aynı zamanda müthiş bir şekilde Suudi Arabistan olsun, Kanada'ya, Amerika'ya, Almanya'ya tahin ihracatı var" dedi. İşletmenin diğer ortağı Gökhan Ünalan ise, Afrika ülkelerinden Etiyopya, Nijerya ve Asya'dan Hindistan'dan susamı tedarik ediyoruz. İthal susam daha ucuz ve temiz geliyor" diye konuştu.