Giriş Tarihi: 25.10.2023 09:34 Son Güncelleme: 25.10.2023 09:35

Artemis Tapınağı Nerede? Artemis Tapınağı Kim Tarafından Yapıldı, Hikayesi Ne?

Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak nitelendirilirken yapıldığı dönemde pek çok eseri gölgede bıraktığı bilinen bir mekandır. Günümüzde kalıntıları incelenebilen bu eser özellikle yakılmasına yönelik olan hikayesiyle dikkat çeker. Bu nedenle ilgili mekanı ziyaret etmeyi düşünen tarih tutkunları için Artemis Tapınağı nerede, kim tarafından yapıldı, tarihi ve hikayesi ne gibi soruların cevapları derlenmelidir.

Artemis Tapınağı Nerede? Artemis Tapınağı Kim Tarafından Yapıldı, Hikayesi Ne?

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeyi başaran Artemis Tapınağı'nın geçmişi milattan önce 550'li yıllara kadar uzanır. Yunan mitolojisinde önemli yer tutan ay tanrıçası Artemis'e ithaf edilen bu tapınaktan günümüze yalnızca iki adet mermer parçası ulaşabilmiştir. Pek çok tarihçi tarafından yorumlanan bu eseri keşfetmeyi planlayanlar ise Artemis Tapınağı nerede, kim tarafından yapıldı, tarihi ve hikayesi ne gibi sorulara yanıt almalıdır.

Artemis Tapınağı Nerede?

Yunancada Artemision, Latincede ise Artemisium olarak adlandırılan Artemis Tapınağı yaygın olarak Diana Tapınağı ismiyle de tanınır. Tanrıça Artemis'e ithaf edilmiş olmasıyla öne çıkan bu antik yapı Efes'te konumlanır. Milattan önce 550 yıllarında tamamlandığı belirtilen bu tapınak günümüzde İzmir ilinde yer alır. İzmir'in Selçuk ilçesindeki tarihi değerler arasında öne çıktığı bilinen Artemis Tapınağı tamamen mermerden inşa edilen yapılardandır. Buna ek olarak incelenen tarihi yapının dünyanın yedi harikasından biri olarak nitelendirildiği söylenmelidir. Yapıldığı dönemde göz kamaştırıcı bir eser olduğu düşünülen Artemis Tapınağı'nın yalnızca iki mermer parçası günümüze ulaşabilmiştir.

Artemis Tapınağı Kim Tarafından Yapıldı?

İzmir ilinin Selçuk ilçesinde konumlanan Artemis Tapınağı'nın Efes'te milattan önce 550 yıllarında oluşturulduğu düşünülür. Bu nedenle söz edilen tarihi yapının Lidya Kralı döneminde yapılmaya başlandığı belirtilir. Buna ek olarak tapınağın yapımının Lidya Kralı Kroisos tarafından başlatıldığı da bilinir. Nitekim 120 senelik bir projenin eseri olarak nitelendirilen bu tapınağın geçmişte pek çok kişinin yazısına konu olduğu görülür. Öyle ki Artemis Tapınağı'nın tarihi incelendiği zaman bu yapının dünyanın yedi harikasını derleyen Antipater tarafından da övgüyle betimlendiği söylenebilir. Sidonlu Antipater'e göre Artemis Tapınağı'nın oluşturulduğu dönemdeki görünümü ve özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Eserin üç evreden oluştuğu ve görkemli yapısıyla birçok tarihi değeri gölgede bıraktığı düşünülür.
  • Artemis Tapınağı gerek büyüklüğü gerek ise mimari detayları ile güneşe bakan nadide bir yapı olarak nitelendirilir.
  • Tapınağın kolonlarında pek çok kabartma ve figür mevcut iken bu mekanın zamanında sayısız sanat eserini kapsadığı belirtilir.

Artemis Tapınağı'nın Hikayesi Nedir?

Selçuk ilinde konumlanan Artemis Tapınağı'nın kalıntıları pek çok tarih tutkunu tarafından ilgi görür. Dolayısıyla bu esere yönelik olan söylentiler ile hikayelerin de yaygın olarak araştırıldığı söylenebilir. Bu bağlamda ilk olarak Artemis Tapınağı'nın adını aldığı tanrıça Artemis'e ithaf edildiği hatırlatılmalıdır. Yunan mitolojisine göre Artemis vahşi hayvan, doğa, bitki örtüsü, av, doğum, vahşi doğa ve iffet tanrıçasıdır. Buna ek olarak Artemis'in Apollon'un ikiz kız kardesi ve ay tanrıçası olduğu da düşünülür. Ares'in dostu olduğu söylenen Artemis aynı zamanda Zeus ile Leto'nun da kızıdır.

Adını Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası olan Artemis'ten alan tapınağa yönelik olan bir hikaye daha mevcuttur. Bu hikaye ise tarihi mekanın yakılmasıyla ilişkilidir. Söylentilere göre tarihteki kötü söylentiler için suç işleyen ilk kişilerden olan Herostratus bu tapınağı yakmıştır. Bu tarihi değere zarar vererek tarihte kötü bir şekilde anılmaya başlayan Herostratus'un yalnızca Büyük İskender ile aynı zamanda doğduğu söylenir.

Artemis Tapınağı Giriş Ücreti Ne Kadardır?

Artemis Tapınağı yılda iki defa olmak üzere Müzekart ile ziyaret edilebilen bir tarihi mekandır. Ancak Müzekart sahibi olmayan kişiler bu tarihi alanı keşfetmek için kaç TL'ye bilet satın almaları gerektiğini araştırır. Bu bağlamda söz edilen tapınağın güncel giriş ücretinin 60 TL olduğu açıklanmalıdır. Hem yaz hem de kış döneminde saat 08.00 itibariyle ziyaretçilere açılan Artemis Tapınağı'nın kapanış saatleri ise değişkenlik gösterir. Bu tarihi eserin kışın 17.00, yazın ise 18.30'a kadar keşfedilebildiği söylenmelidir. Dolayısıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almayı başaran bu tarihi yapının hangi mevsimde ziyaret edileceğine göre açılış ve kapanış saatlerinde görülmesi gerekir.