Müdahale Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Müdahale Mi, Müdahele Mi?

Günlük konuşmalarda ve yazıda sıklıkla kullanılan kelimelerin yazımında yapılan hatalara her dilde olduğu gibi Türkçede de çok sık rastlanmaktadır. Özellikle benzer coğrafyada yaşayan halkların dillerinden dilimize geçmiş kelimelerin söylenişinde ve yazımında hatalar çok yaygındır. Bunlardan biri de “müdahale” kelimesidir. Bu noktada merak edilen ise müdahale nasıl yazılır ve TDK’ye göre doğru yazılışı müdahale mi, müdahele mi sorularına verilen yanıtlar olmaktadır.

Müdahale Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Müdahale Mi, Müdahele Mi?

Arapça ve Farsça kökenli kelimeler telaffuz farkları ve halk arasındaki yanlış kullanımlar sebebiyle en çok yazım hatasına konu olan kelimeler arasında baş sıralarda yer alırlar. Bu nedenle doğru yazımı öğrenmek hem yazılı hem sözlü anlatımda dilin düzgün kullanılmasına katkıda bulunur. Nitekim bu kelimelerden biri olan müdahale nasıl yazılır ve TDK'ye göre doğru yazılışı müdahale mi, müdahele mi soruları da bu bağlamda sıkça gündeme gelmektedir.

Müdahale Nasıl Yazılır?

Türkçede günlük hayatta sıkça kullanılan pek çok kelimenin yazımında hatalar yapılmaktadır. Bu hatalara özellikle benzer bir coğrafyada yaşadığımız halkların kullandığı Arapça ve Farsça gibi dillerden geçen sözcüklerde sıkça rastlanmaktadır. Bunun temel nedeni söz konusu milletlerle kültürlerimiz bir yana dillerimizin ve telaffuzlarımızın son derece farklı olmasıdır. Arapçadan dilimize sirayet eden "müdahale" sözcüğü de yazımında ve söylenmesinde en çok tereddüt yaşanan ve yanlış yapılan sözcüklerin başında gelir.

"Müdahale" kelimesi köken itibarıyla Arapça "müdāhale" sözcüğünden dilimize geçmiştir. Arapçada "araya girme, karışma, müdahil olma" gibi anlamlar taşır. Bu sözcük Türkçede de benzer şekilde "bir olaya, duruma veya işleyişe dışarıdan karışmak" anlamında kullanılmaktadır.

Örneğin:

  • Doktorlar hastanın durumuna hemen müdahale etti.
  • Trafik kazasında yaralılara müdahale eden ekipler hızlı davrandı.
  • Öğretmen müdahale etmeseydi kavga büyüyebilirdi.
  • Annem ablamın hayatına çok fazla müdahale ediyor.

Yazım açısından "müdahale" kelimesinin doğru biçimi "müdahale" şeklindedir. Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna göre kelimenin içerisinde "ü" harfiyle başlayan bir ekleme ya da harf değişikliği bulunmaz. Dolayısıyla yaygın biçimde kelimenin "müdahele" şeklindeki yazımı yanlıştır.

Arapçadan dilimize geçmiş kelimelerin yazımında özellikle ses uyumu kuralları her zaman uygulanmaz. Arapça kökenli kelimeler Türkçeye geçerken bazen orijinal hâllerine oldukça yakın biçimde kullanılmaya devam eder. Dolayısıyla bu kelimelerin doğru yazımlarını TDK kaynaklarından kontrol etmek önem arz eder.

Doğru Yazımı: müdahale

Yanlış Yazım: müdahele, mudahale, müdehele

TDK'ye Göre Doğru Yazılışı Müdahale Mi, Müdahele Mi?

Türk Dil Kurumu verilerine göre kelimenin doğru yazılışı kesinlikle "müdahale" şeklindedir. "Müdahele, mudahale, müdehele" gibi yazımlar ise halk arasında telaffuz hatalarından kaynaklanan yanlış bir biçimdir. Bu yanlış yazım kelimenin başındaki "ü" sesinin yanlış eklenmesinden ileri gelmektedir. Çünkü Arapça kökenli kelimelerde Türkçeye geçtiğinde bazen ses değişmeleri yaşansa da "müdahale" kelimesinde bu tür bir değişiklik söz konusu değildir.

Yanlış Kullanım Örneği:

  • Doktorlar hastaya hızlıca müdahele etti. (Yanlış)

Doğru Kullanım Örneği:

  • Doktorlar hastaya hızlıca müdahale etti. (Doğru)

Yanlış yazımların bir diğer nedeni kelimenin halk arasında sıkça "müdahele" şeklinde telaffuz edilmesidir. Ancak resmi yazışmalarda akademik metinlerde ve her türlü yazılı içerikte doğru olan "müdahale" biçimi kullanılmalıdır.

TDK'nin Yazım Kılavuzu'nda yer alan bilgiye göre kelimenin yazılışı müdahale şeklindedir ve bu yazım Türkçede yerleşik hâle gelmiştir. Dolayısıyla TDK'ye göre doğru yazılışı müdahale mi, müdahele mi sorusunun cevabı açıkça "müdahale"dir.

Bu ve bunun gibi kelimelerin doğru yazımı dil bilgisi açısından önem arz ettiğinden özellikle resmi yazışmalarda yanlış yazımdan kaçınılması gerekmektedir. Arapça kökenli pek çok kelime gibi "müdahale" kelimesinin de TDK kaynaklarından kontrol edilerek doğru biçimde kullanılması Türkçenin doğru ve düzgün kullanılmasına katkı sağlayacaktır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.