Bitkiden Elde Edilen Besinler Nelerdir? Bitkilerden Üretilen Besinler Hangileri?
Bitkiden elde edilen besinler nelerdir sorusunun yanıtlarını hiç merak ettiniz mi? Her gün soframızda yer alan gıdaların hangileri bitkilerden elde ediliyor, faydaları neler gibi soruların yanıtları her bireyin bilmesi gereken yararlı bilgiler arasında yer almaktadır. Bitkisel besinler nelerdir? Bu sorunun detaylı yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Bitkilerden elde edilen besinler hangileri sorusuna yüzlerce karşılık yanıt verilebilir, çünkü doğanın en büyük mucizelerinden birisi de topraktan soframıza türlü türlü gıdanın geliyor olmasıdır. Bireyler tabii olarak her gün tükettikleri gıdaların hangilerinin bitkisel olduğunu merak etmektedir. Peki, bitkiden elde edilen besinler nelerdir? İşte detaylı yanıtlar sizlerle…
Bitkilerden Elde Edilen Besinler Nelerdir?
İnsanoğlunun var olduğu günden bugüne hayatta kalmasına ve gelişmesine en büyük katkıyı sağlayan unsur elbette gıdalar yani besinlerdir. Bu besinler kendi aralarında hayvansal ve bitkisel olarak ikiye ayrılırlar. Bitkisel besinler, toprakta yetişen bitkilerden elde edilen yani tarım mahsulü olan, yenilip içilebilen besinlere denir. Bitkisel ürünlerin pek çoğu hayvansal gıdalara göre çok daha az yağ içerdiği bunun yanında ise vitamin ve minerali fazlaca içerdiği için sağlıklı beslenme diyetlerinde mutlaka yer almaktadır.
Çok şanslıyız ki toprak bizlere binlerce besin tatma şansı tanıyor, bitkisel besinler halk arasında meyve sebze olarak geçse de aslında çok daha geniş bir yelpazeye sahiptir. Soframızdan eksik olmayan karabiberden içtiğimiz çaya kadar pek çok gıda tarımsal yani bitkisel üründür. Bitkisel ürünler hangileridir sorusunun yanıtlarını örneklerle şöyle sıralayabiliriz;
Patlıcan, domates, salatalık, biber, patates, soğan, kabak, fasulye, nohut, sarımsak, mercimek, arpa, buğday, roka, maydanoz, tere, pirinç, badem, fıstık, fındık, ay çekirdeği, zeytin, pancar, elma, armut, muz, kivi, turunçgiller, kavun, karpuz, çilek, lahana, turp…ve daha yüzlerce besin. İster ağaçta ister kök ya da bodur bitkiden elde edilsin, toprakta yetişen tüm mahsuller bitkisel besinler grubuna girmektedir. Yukarıda saydığımız örnekteki besinler hem ham madde hem de direkt tüketilebilir bitkisel gıdalardır. İşlenmiş bitkisel besinlere örnek vermek istersek un, sıvı yağ, salça, nar ekşisi, sirke, pirinç/mısır unu, siyah çay, kahve, reçel gibi ürünleri sayabiliriz.
EN SON HABERLER
- 1 Çocuklarınıza rehberlik edin baskıcı tutumdan uzak durun
- 2 Öğretmenevi Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Öğretmen Evi Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 3 Balkabağı Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Balkabağı Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 4 Müdahale Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Müdahale Mi, Müdahele Mi?
- 5 Biçerdöver Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Biçer Döver Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 6 Yerçekimi Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Yer Çekimi Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 7 Ayırt Etmek Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Ayırt Etmek Mi Ayırdetmek Mi?
- 8 Asya Kıtası Nasıl Yazılır? TDK’ye Asya Kıtası Büyük Harfle Mi Yazılır?
- 9 Ayder Yaylası Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Ayder Yaylası Büyük Harfle Mi Yazılır?
- 10 Yardımsever Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Yardım Sever Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?