Gülme Komşuna Gelir Başına Atasözünün Anlamı Nedir? TDK Açıklaması Ve Cümle İçinde Örnekler
Toplum hafızasında deneyim ve gözlemler sonucu uzun yıllar içinde yerleşen özlü sözlere atasözü adı verilir. Öğüt ve nasihat içeren bu söz grupları arasında “gülme komşuna gelir başına” vecizesi de yer almaktadır. Deyim ve atasözleri üzerine inceleme yapanlar, gülme komşuna gelir başına atasözünün anlamı nedir diye araştırıyor. İşte bu atasözünün kısa ve uzun anlamı, TDK açıklaması ve cümle içinde örnek kullanımı.

Her milletin yaşam biçimi farklıdır ve bu sebeple edinilen tecrübeler de farklılık gösterir. Bu tecrübelerden hareketle oluşturulan atasözleri, kültürümüzde geniş bir yer tutmaktadır. Maddi ve manevi anlamda çeşitli tavsiye ve öğütleri içeren bu atasözleri arasında, "gülme komşuna gelir başına" atasözü de yer alıyor. Toplumun değer yargılarından hareketle oluşturulan bu özlü söz, gülme komşuna gelir başına atasözünün anlamı nedir sorusuyla araştırılıyor. Bu atasözünün TDK açıklaması, kısa ve uzun anlamı ve cümle içinde örnek kullanımı haberimizde.
GÜLME KOMŞUNA GELİR BAŞINA TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "gülme komşuna gelir başına" atasözü; "İnsan başkasının başına gelen yıkımla alay etmemelidir. Gün olur, öyle bir yıkım kendisinin de başına gelir" anlamı taşır. Bu söz insanların acılarıyla alay edilmemesi gerektiğini empati yoluyla öğretebilmek için üretilmiştir. Kişi bazı olayları kendi başına gelmeden anlayamaz. Başkasında gördüğünde gülüp geçtiği bir olayın idrakine ancak kendi başına geldiğinde varabilir. Bu atasözü bu sebeple söylenmektedir.
GÜLME KOMŞUNA GELİR BAŞINA NE DEMEK?
İnsanların başına gelen nahoş olaylarla alay etmek hiçbir toplumda hoş karşılanmaz. Kişi, dara düşen yakınını, komşusunu, akrabasını bu zorluktan çekip çıkarmak için çabalamalıdır. Böyle bir durumda ona destek olmak yerine onunla alay etmek kişiyi alçaltacağı gibi, benzer bir durumun kendi başına gelmesi halinde kendisi de yapayalnız kalacaktır. "Gülme komşuna gelir başına" atasözü tam da bu durumu ifade etmek amacıyla kullanılır.
GÜLME KOMŞUNA GELİR BAŞINA ÖRNEKLERİ
Bu duruma sevinmen hiç doğru değil, gülme komşuna gelir başına.
Arkadaşın yere düştüğü için alay etmemelisin. Gülme komşuna gelir başına.
EN SON HABERLER
- 1 Öğretmenevi Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Öğretmen Evi Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 2 Balkabağı Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Balkabağı Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 3 Müdahale Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Müdahale Mi, Müdahele Mi?
- 4 Biçerdöver Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Biçer Döver Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 5 Yerçekimi Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Yer Çekimi Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 6 Ayırt Etmek Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Doğru Yazılışı Ayırt Etmek Mi Ayırdetmek Mi?
- 7 Asya Kıtası Nasıl Yazılır? TDK’ye Asya Kıtası Büyük Harfle Mi Yazılır?
- 8 Ayder Yaylası Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Ayder Yaylası Büyük Harfle Mi Yazılır?
- 9 Yardımsever Nasıl Yazılır? TDK’ye Göre Yardım Sever Ayrı Mı Bitişik Mi Yazılır?
- 10 Proje okullarında yeni dönem! Hamilik modeliyle daha kaliteli eğitim