Proje okulların kalitesini artırmak için Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni ve kapsamlı bir yönetmelik üzerinde çalıştığı öğrenildi. Yönetmelikte proje okulları "Özel Program Uygulayan Okul" ve "Özel Proje Uygulayan Okul" olarak iki şekilde tanımlanıyor. Özel Program Uygulayan Okullar'ın çeşitli kurum, kuruluş ya da vakıflardan birer "hami"si olacak. Alanında uzman hamiler bilgi ve deneyimlerini bu okullara aktaracak.
Okulun öğretim programları, öğretim materyalleri, e-içeriklerin geliştirilmesi ve hazırlanmasına yönelik çalışmalara katkı sunacak. Öğrenci ve öğretmenlere de hem akademik hem de ekonomik destek sağlayacak. Hamilik modeli şu anda 3 okulda uygulanıyor. Gebze'deki TÜBİTAK Fen Lisesi'ne TÜBİTAK, İstanbul Başakşehir'deki Baykar Fen Lisesi'ne Baykar Sanayi ve T3 Vakfı, Düzce Akçakoca'daki Orhan Özdemir Fen Lisesi'ne ise Optimal Proje Yönetimi ve İnşaat Sanayi hamilik ediyor.
Özel Proje Uygulayan Okullar'da ise yerel, ulusal veya uluslararası proje yürütülecek, okul gelişim projesi uygulanacak ya da ağırlıklı veya kısmi olarak belli bir temada eğitim yapılacak.
VAKIF DESTEĞİ SAĞLANACAK
Yeni düzenleme ile Özel Program Uygulanan Okullar'da, eskiden olduğu gibi yine okulun bir 'hami'sinin bulunması gerekecek. Kaliteden ödün vermemek adına bu türdeki okulların sayısı düşük tutulacak. Hami işbirliği ile açılacak Özel Program Uygulanan Okullar'da; mevcut bir vakıf varsa ya da yenisi kurulacaksa, o vakıf tüzüğünde, proje protokolünde belirlenen hedeflere ulaşmasını sağlayacak düzenlemeler yer alacak. Böylece bu hedefler sadece protokol değil aynı zamanda yönetmelikle güvence altına alınmış olacak.
OKUL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK
Hamiler, okulun fiziki mekânlarının iyileştirilmesi, teknolojik ve sarf malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak. Okulun çevre ve paydaşlarla işbirliği süreçlerini de destekleyecek. Bununla birlikte öğretim programları, öğretim materyalleri, e-içeriklerin geliştirilmesi ve hazırlanmasına yönelik çalışmalara katkı sunacak olan hamiler, uzman, teknik ve ilgili personele ihtiyaç duyulması hâlinde bunları da karşılayacak.
ÖĞRENCİLERE SİGORTA VE BURS
Özel Program Uygulayan Okullar'da, okul adına kurulmuş veya kurulacak vakıflarla yapılan protokollerde öğrencilere sigorta ve burs desteği sağlanacak. Doğal, tarihi ve kültürel mekânlar ile bilim-sanat merkezleri ve müzeler gibi alanlara yapılacak ziyaretler gibi okul dışı öğrenme etkinlikleri süresince öğrencilere sağlık ve kaza sigortası yapılacak. Öğrenciler burslarla da desteklenecek.
ÖĞRETMENLERE FİNANSAL DESTEK
Ayrıca ulusal ve uluslararası yarışmaların, projelerin, öğrenci-öğretmen hareketliliğinin finansmanı hamiler tarafından yapılacak. Öğretmen mesleki gelişimlerine yönelik faaliyetleri de hamiler destekleyecek.
NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
Proje Okullar 2014'te ulusal ve uluslararası projeler üretmek ve eğitimde kaliteyi daha da artırmak, diğer okullara öncü ve örnek olması amacıyla kurulmuştu. Geçen sürede Proje Okulları'nın sayısı 2 bini aştı. Bir süredir kuruluş amacından uzak şekilde devam eden eğitim-öğretim ve "aşırı sayısal artış" sürecine, Milli Eğitim Bakanlığı'nca neşter vurulma kararı alındı. Bu kapsamda ilk olarak 2 bini aşan proje okullarına yenilerinin eklenmesine izin vermeyen MEB, Proje Okulları'na ilişkin kapsamlı bir yönetmelik hazırlığına başladı. Çalışmalarında son aşamaya gelinen yönetmelik ile proje okullarındaki kaliteyi, ilk dönem planlandığı gibi yüksek seviyelere çıkarmak ve kalkınmaya katkılarını artırmak, proje okullarının özüne dönmesi ve proje okullarının kaliteden ödün verilmeden eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmesi amaçlanıyor.