Giriş Tarihi: 19.07.2022 15:37 Son Güncelleme: 19.07.2022 15:37

İstanbul'un 7 Tepesi Hangileri? İstanbul'daki Yedi Tepenin İsimleri ve Yerleri

İstanbul’un 7 tepesi bu şehre ilgi duyan herkesçe merak edilir. Dünyanın en gözde şehirlerinden biri olan İstanbul yedi tepe üzerine kurulmuştur. Doğu Roma (Bizans) İmparatoru Konstantin, kendi adını verdiği bu şehri yıldızlardan ilham alarak yedi tepeye inşa etmiştir. İstanbul’daki yedi tepe şehrin en eski yerleşim yerleridir. Bundan dolayı birçok kişi, İstanbul’un 7 tepesi hangileri diye merak eder. İstanbul'daki yedi tepenin isimleri ve yerleri hakkında merak edilenler yazımızda…

İstanbul’un 7 Tepesi Hangileri? İstanbul’daki Yedi Tepenin İsimleri ve Yerleri

İstanbul'un 7 tepesi hangileri sorusu bu şehre yolu düşen herkesin merak ettiği bir konudur. İstanbul'u özel kılan en önemli özellikleri arasında, köklü ve muhteşem bir tarihi zenginliği, jeopolitik konumu, ekonomik faaliyetlerin yoğun olarak yürütüldüğü ticaret merkezlerinden biri olmasıdır. Asya ve Avrupa uygarlıklarının kesiştiği noktada bulunan şehrin coğrafi yapısını merak edenler, İstanbul'daki 7 tepe hangileri diye araştırır. İstanbul'un yedi tepesi ise en turistik mekanlara ev sahipliği yapar. İşte İstanbul'daki yedi tepenin isimleri ve yerleri hakkında detaylar…

İstanbul'daki Yedi Tepe Hangileridir?

M.Ö. 330 yılından itibaren Bizanslıların hakimiyetinde olan İstanbul, 1453 yılına kadar Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur. Aynı zamanda, Osmanlı İmparatorluğu'nun da başkentlerinden biridir. Fakat, Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra da ismi, Konstantinopolis veya Konstantiniyye olarak kalmıştır.

İşte İstanbul'un Yedi Tepesinin İsimleri

Bugünkü adı ise 1828 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Çeşitli medeniyetlerden kalan izleri taşıyan Tarihi Yarımada, İstanbul'un yedi tepesinin bulunduğu yerdir. Çoğu kişi, bu tepelerin hangileri olduğu hakkında fikir sahibi değildir. İşte o tepelerin isimleri ve yerleri…

1- Sarayburnu Tepesi

Tarihi yarımadanın ucunda yer alan Sarayburnu, 30 ila 40 metre yüksekliğe sahiptir. İstanbul'u 1453'te fetheden Fatih Sultan Mehmet, Topkapı Sarayı'nı buraya yaptırmıştır. Bu saray, 624 yıl boyunca üç kıtaya hakim olmuş bir imparatorluğun merkezi olmuştur.

2- Çemberlitaş Tepesi

Çemberlitaş'ta, eski adıyla Konstantin sütunu adı verilen büyük bir dairesel sütun vardır. Aynı zamanda, Çorlulu Ali Paşa Medresesi ve Nur-u Osmaniye Camii'nin de bulunduğu konumdur.

3- Süleymaniye Tepesi

Süleymaniye Camii, İstanbul'un üçüncü tepesinde yer alır. Cami, dünyaca ünlü Mimar Sinan'ın eseridir. Osmanlı Devleti'nin en parlak döneminin padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'ın adını almıştır.

4- Fatih Tepesi

Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Ayasofya'dan sonra Kutsal Havariler Kilisesi'nin, kentin en önemli ikinci kilisesi olduğu kabul edilir. Hatta burada, Bizans imparatorlarının gömüldüğü bir mezarlık da bulunur. Fatih ile birlikte yıkılan kilisenin yerine cami ve Fatih külliyesi inşa edilmiştir.

5-Yavuz Sultan Selim Tepesi

İstanbul'un Balat ilçesinde bulunan bu tepe, Haliç'in dik yamaçlarında bulunur. Camii, Ekümenik Patrikhane binası, birçok kilise ve sinagogun olduğu tarihi bir yerdedir. Sultan Selim'in sekizgen mezarı da buradadır.

6- Edirnekapı Tepesi

Kanuni Sultan Süleyman'ın, kızı Mihrimah Sultan için Mimar Sinan'a yaptırdığı camiidir ve Tarihi Yarımada'nın en yüksek tepesindedir.

7- Kocamustafapaşa Tepesi

Marmara Denizi'ne çok yakın olması nedeniyle diğer tepelerden ayrılır. Kocamustafapaşa tepesi, Cerrahpaşa ve Samatya ilçeleri arasında, deniz seviyesinden yaklaşık 60 metre yüksekliktedir.