Soru İşaretinden Sonra Büyük Harfle Mi Başlanır? Cümle İçinde Soru İşareti Nasıl Kullanılır?

Yazılı iletişimde anlamın doğru ve etkili kullanılmasında noktalama işaretlerinin önemi büyüktür. En temel yapı taşlarından olan noktalama işaretleri günlük hayatın her alanında karşımıza çıkmakta ve yanlış kullanımlarında ise anlam kaymalarına neden olmaktadır. Özellikle sosyal medya ve mesajlaşmada noktalama işaretleri, sıklıkla göz ardı edilmektedir. Noktalama işaretlerinden biri olan soru işareti de merak edilenler arasındadır. Peki, soru işaretinden sonra büyük harfle mi başlanır? İşte detaylar.

Soru İşaretinden Sonra Büyük Harfle Mi Başlanır? Cümle İçinde Soru İşareti Nasıl Kullanılır?

Noktama işaretleri, anlamın etkili bir şekilde aktarılması ve güçlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu işaretler arasında yer alan nokta, virgül, soru işareti basit gibi görünse de bir cümledeki duyguyu, tonu ve anlamı tamamen değiştirmektedir. Mesela yanlış kullanılan virgül, çeşitli anlam kaymalarına neden olurken; yerinde kullanılan ünlem işareti, duyguyu okuyucuya doğru bir şekilde aktarabilmektedir. Soru işaretinin ise kullanım yerleri vardır. Soru işaretinden sonra büyük harfle mi başlanır, cümle içinde soru işareti nasıl kullanılır?

Soru İşaretinden Sonra Büyük Harfle Mi Başlanır?

Soru işaretinin birçok görevi vardır. İlk görevi, soru eki veya sözü içeren cümle ya da sözlerin sonuna konmaktır. Bu tür cümlelerden sonra gelen yeni cümle büyük harfle başlar. Ancak soru anlamı taşıyan fakat soru eki veya sözü içermeyen bir cümleyse de yine sonuna soru işareti konur.

- Soru işaretinin ilk görevi, soru eki veya soru sözü içeren cümle ya da sözlerin sonuna konmaktır. Bu tür cümlelerden sonra gelen yeni cümle büyük harfle başlar.

  • Akşam yemeğini ne zaman yiyeceğiz?

- Diğer görevi ise soru anlamı taşıyan ancak soru eki veya sözü içermeyen cümlelerin sonunda da yine soru işareti kullanılır.

  • Adınız?

- Soru anlamı taşıyan sıralı ya da bağlı cümlelerde, soru işareti en sona konur ve ardından gelen cümle büyük harfle başlar.

  • Eve bugün mü gelecek, yarın mı?

Cümle İçinde Soru İşareti Nasıl Kullanılır?

Cümle içinde soru işareti, bilinmeyen, kesin olmayan ya da şüpheyle karşılanan yer, tarih gibi durumları belirtmek için parantez içinde kullanılır.

  • Şairin 1576 (?) yılında doğduğu tahmin ediliyor.
  • Ankara'dan Antalya'ya arabayla dört saatte (?) gitmiş

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.