Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline tam not

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki yeni müfredat ile bu yıl eğitim-öğretim süreçlerinde bir dizi yenilik hayata geçirildi. Model, OECD’ye üye ülkelere örnek gösterilmeye başladı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline tam not

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki yeni müfredat ile bu yıl eğitim- öğretim süreçlerinde bir dizi yenilik hayata geçirildi. Model, OECD'ye üye ülkelere örnek gösterilmeye başladı. Okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan itibaren kademeli şekilde uygulanan yenilikler şöyle:

İÇERİKLER SADELEŞTİ

Mevcut müfredatın öğrenme çıktılarının incelenen ülkelere göre yüzde 50 fazla olduğu belirlendi. Ders içerikleri yüzde 35 sadeleştirildi.

Bilgi ve kazanım temelli müfredattan beceri temelli programlara geçildi.

DİĞER ÜLKELERİN RADARINDA

OECD Türkiye'yi yakından izledi.

Öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedefiyle "Beceri örgüsü temelli" ders kitapları okutuldu. Öğrencilerin yardımcı kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenmeleri hedefiyle, karekodlar içerisinde etkinlikler, animasyonlar, simülasyonlar, dijital tarih, artırılmış gerçeklik ve yapay zekayla desteklenmiş uygulamalara yer verildi.

Türkçenin öğretimi ve öğrencilerin dil becerilerinin geliştirilmesi, eğitim sisteminde temel politika olarak bulundu. Eğitimin her aşamasında, Türkçenin öğretimine, doğru kullanımına titizlikle dikkat edildi.

İlkokul, ortaokul ve lise düzeyini kapsayan süreç kapsamında 5 matematik alan becerisi tasarlandı.

FENE 13 SOSYAL BİLİMLERE 17 ALAN

13 farklı fen bilimleri alan becerisi tanımlandı. Fen bilimleri alan becerileri, bilimsel gözlem, sınıflandırma, bilimsel gözleme dayalı tahmin, bilimsel veriye dayalı tahmin, operasyonel tanımlama, hipotez oluşturma, deney yapma, bilimsel çıkarım yapma, bilimsel model oluşturma, tümevarıma dayalı akıl yürütme, tümdengelime dayalı akıl yürütme, kanıt kullanma ve bilimsel sorgulama becerilerinden oluştu.

Sosyal bilimler alan becerileri kapsamında yerli ve yabancı literatür, alanın kendine özgü yapısı ve çağın gereklilikleri göz önünde bulundurularak 17 alan becerisi kaydedildi. Bunlar, "zamanı algılama ve kronolojik düşünme, kanıta dayalı sorgulama ve araştırma, tarihsel empati, değişim ve sürekliliği algılama, sosyal katılım, girişimcilik, mekansal düşünme, coğrafi sorgulama, coğrafi gözlem ve saha çalışması, harita, tablo, grafik, şekil ve diyagram, mantıksal muhakeme, felsefi sorgulama, felsefi muhakeme, felsefi düşünce ortaya koyma, eleştirel sosyolojik düşünme, tarihsel sorun analizi ve karar verme" şeklinde sıralandı.

PROGRAM DIŞI ETKİNLİKLER

Öğrencilerin kendilerini tanımalarına yardımcı olan program dışı etkinlikler oluşturuldu. Spordan sanata, kulüplerden gönüllülük faaliyetlerine, kamplardan yarışmalara, dinletilere ve sergi, ziyaret, konferans, turnuva gibi çok çeşitli ilgi alanlara yönelik faaliyetler gerçekleştirildi.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.