‘Yoğurtta hile var’ diyen bakanlık Türk tipine dönüş sinyali verdi

Protein oranının yüzde 3’e indirilmesine gelen tepkiler üzerine yoğurt için yeni tebliğ çalışması başlatan Tarım Bakanlığı bir de uyarıda bulundu: “Ciddi hileler oluyor”

Protein oranının yüzde 3'e indirilmesi, kuru madde şartının kaldırılmasından sonra gelen tepkiler üzerine, Tarım Bakanlığı, yoğurt için yeni tebliğ çalışması başlattı. Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, "Türk tipi yoğurdu tanımlamak için çalışma yaptıklarını'' söyledi. Türkiye'de üretilen sütlerdeki protein oranının ortalama yüzde 3 olduğunu bu nedenle bu sütlerden de yüzde 3 proteinli yoğurt üretilmesinin çok doğal olduğunu belirten Aydemir, yapılan düzenlemenin AB mevzuatına ve uluslararası düzenlemelere uygun olduğunu ifade etti. Tarım Bakanlığı, 2001'de çıkardığı ve yoğurtta yüzde 4 süt protein, yüzde 12 yağsız kuru madde öngören tebliği, bu yıl Şubat'ta değiştirmiş, protein oranının alt limitini yüzde 3'e çekerken, yağsız kuru madde şartını kaldırmıştı. Değişikliğe, birçok süt sanayicisi yoğurdun besleyici değerinin düşeceği, yoğurtta kullanılan süt miktarını azalacağı gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Alınan bilgiye göre, gelen tepkiler üzerine, tebliği hazırlamakla görevli alt komisyonun, 8 Mayıs'taki toplantısında sanayicilerin büyük kısmı tebliğ değişikliğine karşın, eski tebliğe uygun yoğurt üretimini sürdüreceklerini bildirdi. Komisyon yoğurdun fermente süt ürünleri tebliğinden çıkarılarak ayrı bir tebliğ çalışması yapılması yönünde mutabakat sağladı. İlk toplantının Haziran'ın ilk yarısında yapılması öngörülüyor. Bu arada Aydemir şu ilginç uyarıda bulundu: "Yoğurttaki protein oranı ambalajlarda beyan ediliyor. Biz oranları kontrol ediyoruz. Ama maalesef, beyan ettikleri proteinden daha düşük proteinli yoğurt üreten firmalar var. Bunlar büyük firmalar da olabiliyor. İçine katkı maddesi, bitkisel, palm, kanola yağı gibi yağlar koyan var. Yoğurtta hileler oluyor. Yoğurt ve süt ürünleri sektörüne ciddi şekilde eğileceğiz. Bu firmalar hakkında uyarı yapıyoruz. Gerektiğinde kamuoyuna da açıklarız.''

NİYE KARŞI ÇIKILIYOR
İlki Türklere özgü ürüne AB mevzuatına uyum sağlamaya gerek yok. AB mevzuatında tanımlanan yoğurdun Türk yoğurdu olmadığı belirtiliyor. Katı madde şartının kalkmasının kaliteyi düşüreceği ve yoğurt çorba kıvamında çıkabilecek.
Katılaştırmak için stabilizatör kullanılabileceği tedirginliği var.
Süt üreticileri de 'sanayide kullanılan süt miktarını azaltacağı' gerekçesiyle karşı çıkıyor. Yapılan hesaplamaya göre 1.6 litre sütten 1 litre yoğurt çıkarken protein oranının düşürülmesiyle 1-1.1 litre sütten 1 litre yoğurt çıkarılabiliyor.
BİZE ULAŞIN