Ekonomik kriz ve sigara yasağıyla birlikte işleri yüzde 25 düşen Sahan Restoranları'nın sahibi Tahir Öztan, işçi çıkarmamak ve düşen işlerini dengelemek için yeni bir pazar yarattı. Ev yemeklerini dondurup market raflarında satışa sunduklarını belirten Öztan, "Migros, Carrefour, Tansaş, Bim, A-101 gibi ulusal ve uluslararası zincirlerle anlaştık. Karnıyarık, etli yaprak sarması, kabak dolması, içli köfte, lahmacun, pide gibi iddialı olduğumuz yemekleri dondurup paketleyerek perakendeye girmiş olduk" dedi.
LAHMACUNU DÜŞÜNMÜŞTÜM
Yıllar önce bu fikri sadece lahmacunda hayata geçirmeyi hayal ettiğini ancak yurtdışına pişmiş et gönderme sıkıntısı yüzünden bu fikrin askıda kaldığını dile getiren Öztan, "Kriz bize yeni bir iş kapısı yarattı. Hem marketlere hem de ekonomiye olmayan bir ciro yarattık" dedi.
Hedef 35 ürünü rafa çıkarmak
BU iş için 7 - 8 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve şu anda 10 ürünle piyasada olduklarını dile getiren Tahir Öztan, "Hedef 35 ürün. Karnıyarık, dolma, içli köfte, lahmacun ve pideden sonra sırada pilav, bezelye ve makarna var. Marketlerin talebiyle soğuk meze işine de giriyoruz" diye konuştu. Türk insanına ulaştıktan sonra Ortadoğu ülkeleriyle yurtdışına açılacaklarını dile getiren Öztan, "Restoranda 3 lira olan lahmacunu rafta 1.5 liraya satacağız. Sahan Restoranları'nda da ürünleri satacağız. Bu iş patates dondurmaya benzemiyor. Hem ustalık hem teknolojiyi bir araya getirdik" dedi.
Yemeğin yanında suyu da hediye
ÜRÜNLERİN 4.5 ila 9 lira arasında satışa sunulduğunu ve firmanın yüzde 15 gibi bir kâr marjıyla çalıştığını, çalışan insanların öncelikli olarak hedeflendiğini kaydeden Tarih Öztan, "Donmuş denince insanlar zannediyor ki bayat mal. Biz bunu tazeyken donduruyoruz yani ısıtıp yediğinizde taze bir ürün yemiş oluyorsunuz.Tüketici raftan aldıktan sonra sadece mikrodalgada, ocakta ya da fırında ısıtarak ev yemeği yemiş olacak" dedi. Mikro dalgası olmayanlara, ürünü fırında ya da ocakta yemeği ısıtması için örneğin dolmanın suyunu konsantre olarak pakete koyduklarını vurgulayan Öztan, "Bunu yemeğin lezzeti bozulmasın diye yapıyoruz. Alan kişi bunu biraz su ile karıştırıp yemeğin içine dökecek afiyetle yiyecek" dedi.