DÜNYADA gözler borç yükü giderek artan ülkelere çevrildi. Bütün büyük ekonomilerin borç seviyeleri, hükümetlerin resesyondan çıkmak için yaptıkları harcamalar nedeniyle yükseldi. Japonya'da, IMF tahminlerine göre kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 246. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumundaki Japonya'nın yaklaşık 11 trilyon dolar kamu borcu bulunuyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors, hükümetin kamu borcuna yönelik başarılı bir politika yürütememesi halinde, Japonya'nın AA olan kredi notunun tehlikeye gireceğini kaydetti. S&P, Japon hükümetinin cesur reformlara imza atması gerektiğini kaydetti. Kamu borcunun GSYH'ye oranı İtalya'da yüzde 129, ABD'de yüzde 108, İngiltere'de yüzde 98, Almanya'da yüzde 89 ve Kanada'da yüzde 69'u buldu.
1.5 TRİLYON EURO
Fransa'nın kamu borcu da krizde ilave harcamalar ile1.46 trilyon euroyu (2.1 trilyon dolar) buldu. Böylece Fransa'nın kamu borcu gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 76'sına çıktı. IMF tahminlerine göre, Bu oranının 2014 yılına kadar yüzde 96'yı bulması bekleniyor.
4 milyonluk istihdam paketi
JAPONYA Başbakanı Yukio Hatoyama, 2020'ye kadar en az yüzde 2 büyüme sağlayarak, 4 milyon yeni istihdam yaratacak programlarını açıkladı. Gayrisafi yurt içi hasılayı 7 trilyon dolara çıkarmayı planladıklarını açıklayan Hatoyama, işsizliğe karşı teknoloji, istihdam ve insan kaynağına yönelik büyük fonlar ayrılacağını söyledi.