Türkiye'nin son yıllarda başlattığı tarım hamlesine Ege Kuru Meyve e Mamulleri İhracatçıları Birliliği'nden de destek geldi. Birlik halen Türkiye'nin 1.5 milyar dolarlar seviyesinde olan kuru sebze ve meyve ihracatını 3 milyar dolara çıkarmak için kolları sıvadı. Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliliği Başkanı Birol Celep, "Birçok üründe dünya birincisiyiz. Üretimden gelen gücümüzü kullanarak ciddi bir ekonomik değer yaratmayı hedefliyoruz" dedi. Birliğin 2013'te 858 milyon 12 bin dolar olan ihracatı 2014'te yüzde 6 artışla 906 milyon 176 bin dolara ulaştı. Bu yılın ilk çeyreğinde 2014'ün aynı dönemine göre ihracatını yüzde 3 oranında artıran birlik, 179 milyon 335 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son olarak açıklanan Ocak-Nisan 2015 rakamlarına göre sektör, ihracatını artırmaya devam ediyor.
RÜZGâR LEHİMİZE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Konvansiyonel değil, organik tarımsal üretime ağırlık verilmeli" yönündeki talimatı çerçevesinde hareket eden sektör temsilcileri başta kuru üzüm olmak üzere Manisa'da organik tarıma geçiş sürecini başlattı. Çünkü Türkiye çekirdeksiz kuru üzümde yüzde 30-35 payla lider konumda. Bu üründe Türkiye'yi Amerika takip ediyor. Yıllık ihracat getirisi 500 milyon doları aşıyor. Ancak, bu ürünün üretiminde bilinçsizlik ve eğitim yetersizliği nedeniyle zaman zaman ilaç kalıntısı sorunu yaşandığına dikkat çeken Celep, "Üreticiler iyi tarım ve organik tarım pratiklerine yönlendirilmeli. Organik tarımda rüzgâr bizden yana esiyor" dedi. Celep, yapacakları çalışmalarla organik ürün ihracatını ciddi oranda artıracaklarını söyledi.
İNOVASYON ŞART
Tarım ürünleri ihracatını artırmak için Ar-Ge ve inovasyonun önemine dikkat çeken Celep, "Rakiplerimiz bu unsurları iyi kullanıyor. Biz de yerli üreticiler olarak bu yönde önemli adımlar atıyoruz. katma değerli ürün üretimi bizim için olmazsa olmaz" diye konuştu.