Migros Genel Müdürü Özgür Tort, gıda arz zincirinin iyileşmesine yönelik, "Orta ve uzun vadede kooperatiflerin çoğalarak büyük, güçlü ve kurumsal yapılar haline gelmesi, özel sektörün de bunun içinde yer alması gerekiyor. Böylece tüketicinin sofrasına daha uygun fiyatla ürün sunmak mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı. Gıda Perakendecileri Derneği'nin (GPD) "Perakendenin Yarattığı Değer" temasıyla düzenlediği Ortak Gelişim Kongresi kapsamında "Gıda Enflasyonuna Farklı Bakış Açıları ve Tedbirler" başlıklı panelde konuşan Tort, gıda enflasyonunda dengenin sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesi için üreticinin desteklenmesi, üretim ve paketlemede standartların sağlanması ve güçlü bir lojistik yapısının kurulması gerektiğini belirtti. Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Kubilay Özerkan ise şunları söyledi: "Gıda enflasyonu konusuna sadece fiyatlardaki dalgalanma olarak yaklaşmıyor, bu konuyu bir milli servet ve ekonomik değer olarak ele alıyoruz. Bu sebeple, tüketim analizleriyle planlı üretimi teşvik ediyor, üreticiyi eğiterek ve sertifikalandırarak katma değeri yüksek ürünler üretmesini sağlıyoruz ve kooperatifçiliği, özellikle kadın kooperatiflerini destekliyoruz. Tarım kooperatiflerinin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanındaki balıkçı kooperatifiyle de işbirliği yaparak balıkçılık alanında da sürdürülebilir bir iş modeli ortaya koyuyor, ekonomiye katkı sağlıyoruz."
TEŞVİK SİSTEMİ GELİŞTİRİLMELİ
GPD Başkanı Mustafa Songör ise sebze meyve ticaretinde fireyi düşürme yolundaki çalışmaların çok önemli olduğunu, fireyi ve israfı önlemek için yoğun çalıştıklarını söyledi. Enflasyonla mücadelede bu firenin azaltılmasının önemli bir etken olduğunun altını çizen Songör, "Ancak, getirilen düzenlemenin maliyeti kârlılık ve verimlilik mücadelesindeki sektörümüze ek bir yük getirecek. Bu maliyetlerin tüketicimize en az düzeyde yansıması için, bir teşvik sistemi geliştirilmesini elzem buluyoruz" dedi.