TÜM Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES), Türkiye genelinde sayıları 10 bini bulan restoran, lokanta ve kafeterya gibi üye şubelerinde tamamen yerli mutfak araç gereçleri ve gıda ürünleri kullanma kararı aldı. Derneğin MÜSİAD işbirliğiyle sürecini yürüteceği bu kararı sayesinde hem yıllık 500 milyon doları bulan ithalatın engellenerek cari açığın azaltılmasına katkıda bulunulması hedefleniyor. TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl, söz konusu kararın yerli üreticilere ve sanayicilere de ciddi faydası olacağını dile getirdi. Bingöl, restoran, lokanta ve kafeteryalarda her şeyin yerli olması için bugünden itibaren bir seferberlik içinde olacaklarını kaydederek, "Mesela Türkiye'nin yıllık muz tüketiminin neredeyse yarısı ithal. Bundan sonra Anamur muzu, Kars kaşarı gibi Türkiye'den tüm bölgelerine özel ürünleri kullanacağız" diye konuştu.