EİT'nin, ortak tarihi, kültürü ve geleceği paylaşan ülkelerin, refah ve dayanışma temelinde bir araya geldiği kıymetli bir işbirliği platformu olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kuruluşunda yer aldığımız bu teşkilat, bugün geniş bir coğrafyada, ulaşımdan enerjiye, ticaretten eğitime, turizmden kültüre kadar birçok alanda ortak kalkınma hedefiyle çalışmaktadır. Türkiye, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın kurucu üyesi olmanın ötesinde, bugün teşkilatın etkinliğini ve vizyonunu güçlendiren öncü ülkeler arasında yer almaktadır. Kardeşlik bağlarımızı büyütmek, bölgesel refahı artırmak, milletimizin birikimini bu ortak zemine taşımak için EİT çatısı altında kararlılıkla yol alıyoruz." ifadelerini kullandı.
Erzurum'un 2025 yılı için EİT Turizm Başkenti ilan edilmesinin, kentin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini bölgesel ve küresel ölçekte daha görünür kılmanın yanı sıra EİT ülkeleri arasındaki dostluk ve dayanışmaya önemli katkı sunacağını belirten Yılmaz, "Erzurum'un 2025 yılında sadece Türkiye'nin değil bütün EİT coğrafyasının kültürel ve turistik zenginliklerini buluşturan bir merkez olacak. Türkiye 2024 itibarıyla 62 milyonu aşan turist sayısı, 61 milyar dolar turizm geliri ile dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden biridir. Şu anda ilk 5 ülke arasında ülkemiz yer alıyor. Amacımız bu potansiyeli 12 aya ve tüm ülkeye yaymaktır. Erzurum gibi illerimizin bu sürece daha fazla katılımı ve bu şekilde refahını artırması, son derece kıymetlidir." Diye konuştu.
İpek Yolu'nun kalbinde yer alan Erzurum'un, yalnızca kervanlara değil, ilme, hikmete, medeniyete de ev sahipliği yaptığını, binlerce yıllık tarihiyle, stratejik konumuyla ve taşıdığı manayla Anadolu'nun vicdanı ve omurgası olduğunu anlatarak, Erzurum'un asırlar boyunca doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan yolların kavşağı olarak, ticaretin, kültürün ve irfanın merkezi haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: "Erzurum'un aynı zamanda Milli Mücadele ruhunun mayalandığı bir yer. Erzurum, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi uluslararası enerji projelerinin kritik geçiş noktalarından biri olarak stratejik konuma sahiptir. Enerji koridorlarının kavşak noktasında yer alması, şehrin jeopolitik önemini ve ekonomik potansiyelini artırmaktadır. Bu altyapılar sayesinde Erzurum, hem Türkiye'nin enerji arz güvenliğine hem de bölgesel işbirliğine büyük katkı sunmaktadır. Türkiye'de kış turizmi denildiğinde öne çıkan şehirlerden biri olan Erzurum, Palandöken ve Konaklı gibi uluslararası standartlara sahip kayak merkezleriyle dünya kupası düzeyinde organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu yönüyle yalnızca fiziksel koşullarıyla değil kurumsal kapasite ve organizasyonel yeteneğiyle de öne çıkmaktadır."
Yılmaz, Erzurum'un turizm potansiyelinin yalnızca kış aylarıyla sınırlı olmadığına işaret ederek, kentin Tortum Şelalesi, Narman Peribacaları, Uzundere Vadisi ve Oltu çevresi gibi eşsiz doğal zenginlikleriyle yıl boyunca doğa turizmi, açık hava sporları ve alternatif etkinliklere elverişli altyapısıyla çok yönlü bir çekim merkezi olduğunu dile getirdi.
Erzurum'da turist geceleme sayısının 2024 yılında 700 bine yaklaştığını, yabancı turist sayısındaki artış oranının ise gözle görünür düzeyde olduğunu belirten Yılmaz, "Özellikle İran, Azerbaycan, Rusya, Almanya ve Körfez ülkelerinden gelen turist sayıları dikkati çekicidir. Eğitim ve gençlik alanında da Erzurum önemli bir konumda yer almaktadır. Türkiye'nin köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Atatürk Üniversitesi, yalnızca şehrin değil, aynı zamanda bölgenin bilimsel üretim ve düşünsel gelişim merkezi işlevini üstlenmektedir. Bu yetkinlikler Erzurum Teknik Üniversitesi ile pekiştirilmiştir." ifadelerini kullandı.
2025 yılı boyunca Erzurum'un, "Turizm Başkenti" ünvanı kapsamında çok sayıda kültürel, sanatsal ve sportif etkinliğe ev sahipliği yapacağını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu organizasyonların hem şehirde yaşayanları hem de Erzurum'u ziyaret edenleri, kadim kültür, coğrafya ve sosyal hayatla buluşturacak. Her etkinlik, Erzurum'un sahip olduğu değerleri görünür kılarken, aynı zamanda şehir ekonomisine ve istihdamına da katkı sağlayacak. 2025 EİT Turizm Başkenti ünvanının kazandırdığı ivmeyle Erzurum için turizm hedeflerimizi daha ileriye taşıdığımızı ifade etmek isterim. Hedefimiz, şehirde toplam turist gecelemesini 1 milyonun üzerine çıkarmak ve yabancı turist oranını yüzde 25'e ulaştırmak. Yeni otel ve konaklama yatırımlarıyla hem istihdamı artırmayı hem de yatak kapasitesini genişletmeyi amaçlıyoruz. Kültür ve doğa turizmini destekleyen projelerle, yılın 12 ayına yayılan sürdürülebilir bir turizm anlayışını da güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu sürecin yıl boyunca devam edecek olması, Erzurum'un tanıtımına ivme kazandıracak ve uluslararası alanda bilinirliğini kalıcı hale getirecektir."
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Turizmin sadece ekonomik bir araç değil aynı zamanda barışın, diyaloğun ve insani bağların taşıyıcısı olduğuna inanıyoruz. EİT çatısı altındaki bölgesel işbirlikleriyle güçlü ortaklıklar kurmayı, ortak turizm projeleri geliştirmeyi ve insanlarımızın faydalanacağı fırsatlar yaratmayı hedefliyoruz." dedi.
Bölgesel turizmin, sürdürülebilir kalkınmanın ve ortak kültürel mirasın hikayesinde yeni bir sayfa açtıklarını, Erzurum'un 2025 yılı için Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Başkenti ilan edilmesini büyük bir gururla kutladıklarını ifade eden Ersoy, şunları söyledi: "Bu unvanın sadece bir sembolik değer taşımıyor. Aynı zamanda Erzurum'un sürdürülebilir, kapsayıcı ve kültürel açıdan zengin bir destinasyon olarak EİT bölgesindeki yükselen potansiyelini de temsil ediyor. Karla kaplı dağlarından tarihi camilerine ve kervansaraylarına kadar Erzurum, geçmişle geleceği, doğu ile batıyı birleştiren canlı bir köprüdür. Türkiye olarak bu sorumluluğu üstlenmekten onur duyuyoruz. Turizmin sadece ekonomik bir araç değil aynı zamanda barışın, diyaloğun ve insani bağların taşıyıcısı olduğuna inanıyoruz. EİT çatısı altındaki bölgesel işbirlikleriyle güçlü ortaklıklar kurmayı, ortak turizm projeleri geliştirmeyi ve insanlarımızın faydalanacağı fırsatlar yaratmayı hedefliyoruz. Erzurum, 2025'te birlikte neler başarabileceğimizin bir modeli olsun, çeşitlilik içinde birlikteliğin kutlandığı ve bölgemiz için sürdürülebilir turizmin simgesi olan bir yıl yaşasın. Biz Türkiye'de birlikten kuvvet doğar deriz. Dilerim bu ruh önümüzdeki yıl boyunca bizlere rehberlik eder. Bu yolculuğun bir parçası olduğunuz için teşekkür ederim."
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ülkeleri yalnızca 2024'te 100 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayarak turizm alanında dikkate değer bir büyüme kaydettiğini belirten Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Asad Majeed Khan, "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı adına vizyoner liderliği ve bölgesel işbirliğine verdiği sarsılamz destek için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan'a en derin şükrenlarımızı sunmak isterim. Ekoturizm başkenti uygulaması 2020'de Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de başlamış, ardından İran'da, Özbekistan'da devam ederken kuruluşumuzun en önemli geleneklerinden birisi haline gelmiştir. Bu yıl Erzurum, 6. Ekoturizm Bakanlar Toplantısı'na ve yıl boyunca düzenlenecek birçok spor, kültür ve gastronomi etkinliğine ev sahipliği yaparak bu unvanı en iyi şekilde taşıyacaktır. Bu vesileyle tüm dünyadaki insanları, bölgemizin zamansız hazinelerini özellikle bu yıl Erzurum'u keşfetmeye davet ediyorum." ifadelerini kullandı.