AVRUPA, MÜZAKERELERİ BİTİRELİM DERKEN...
Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldı. Aynı durum Hollanda, İngiltere, Fransa ve diğerleri ile olan ilişkilerde de geçerli. 2016'da Türkiye ile müzakereleri bitirmeyi bile gündeme getiren birçok Avrupa ülkesi bugün Türkiye'yle normalleşme peşinde. Peki son 2 yılda ne oldu da Avrupa'nın o saldırgan tavrı "müzakereleri donduralım" noktasından dönüp, iyi ilişki kurma seviyesine geldi?Merak edilen soruları Taha Dağlı sabah.com.tr için yanıtladı.
ALMANYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE YENİ SAYFA AÇILDI DİYEBİLİR MİYİZ?
2016 ve 2017'yi hatırladığımızda Almanya'nın Türkiye'ye yönelik çok yoğun saldırgan politikaları vardı. Anayasa referandumunda hayır propagandası, terör propagandasına verdikleri destek buna karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlarımız ve milletvekillerimize yönelik sansür uygulamaları Almanya'nın agresif tutumlarından bir kaçıydı. Şimdi Almanya'nın tüm bu yaşananların üzerine sünger çektiğini görüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Berlin'e bizzat davet eden Almanya Cumhurbaşkanıydı. Bu ziyaret onlar için de çok önemliydi.
TÜRKİYE, ALMANYA'DAN NE İSTİYOR?
Türkiye'nin talepleri açık, teröre verilen desteğin sonlandırılması, bunun içinde PKK da var FETÖ de var. Almanya PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul ediyor ama farklı isimler altında terör propagandasının devam etmesine göz yumuyorlar. Türkiye bunları bir kenara yazıyor. Taleplerin hangileri karşılanacak hangileri yarım kalacak bunlar hesaba katılacak mutlaka. Ve ona göre yeni ilişki sürecinde bir boyut belirlenecek. Türkiye burada duygusallığa yer vermiyor. Almanya ile ilişkiler önemli ve kazanımı varsa Türkiye açısından bir karşılığı olacak. Şu anda özellikle ekonomi konularında iyi bir sürecin başladığını görüyoruz.
ALMANYA TÜRKİYE'DEN NE İSTİYOR?
Almanya 2 yıl boyunca Türkiye'ye saldırgan politika uyguladı ve bunun hiçbir faydasının olmadığını gördü. Bugün Merkel güçlükle kurulan bir koalisyonun başbakanı. Türkiye'nin Almanya ile beraber olması Merkel için de önemli. Çünkü işin içinde hem ABD'nin ekonomik saldırıları hem de Suriye meseleleri var. Bunun dışında ziyarette tutuklu gazeteci iddiaları fazlasıyla gündemi meşgul etti. Almanya'da hükümete karşı kamuoyu baskısı var. Merkel ve Steinmeier bu tarz meseleleri kamera önünde tartışmaya açarak, kendi kamuoylarına mesaj veriyorlar.
DİĞER ÜLKELERİN TÜRKİYE'YE BAKIŞI DA DEĞİŞTİ Mİ?
2016 sonrası gerginlik süreci Almanya'nın tutumu ile kırıldı. Buna Almanya ile birlikte Hollanda, Fransa, İngiltere gibi ülkeleri de ekleyebiliriz. Hollanda ile 16 Nisan referandum sürecinde yaşanan kriz aşıldı, yeni bir süreç başladı. Fransa ve İngiltere ile zaten büyük çaplı krizler yoktu. Şu an bu iki ülkenin Türkiye'ye daha yakın mesajlar verdiğini görüyoruz.