Bilimsel adı Alpina officinarum olan havlıcan, mutfaklarımızın baharat reyonunda yerini alan faydalı bitkilerdendir. Genellikle, hamur işlerinde, çikolata, dondurma, şekerleme, meşrubat yapımlarında kullanılır. Zencefilgiller familyasına mensup olan havlıcan, küçük galanga olarak da isimlendirilmektedir.
Havlıcan çay gibi demlenerek içilebilmektedir. Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı havlıcan katılarak, dinlendirilir, demlenir. İsteğe göre tatlandırılarak, günde 2- 3 bardağa kadar tüketilebilir.
Hastalıklarına göre havlıcan çayı hazırlanışı:
1) Romatizma, kulunç
Havlıcan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
2) Yatağa işeyen çocuklar için
Havlıcan kaynatılıp balla tatlanlandırılarak içilir. Havlıcan, civanperçemi öğütülüp, incir, hurma ve balla karıştırılarak macun yapılıp yenmeye devam edilir.
3) Vücuda kuvvet verici
Havlıcan, ısırgan otu tohumu, keten tohumu, polen öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.
4) Balgam söktürücü
Havlıcan, ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
5) Mide ekşimesi
Havlıcan kaynatılıp balla tatlanlandırılarak içilir.