Kur'an-ı Kerim'de yer alan en kısa sureler arasında bulunan Felak ve Nas Suresi, günün her anında her türlü tehlikeden, nazarlardan ve belalardan korunmak için okunmaktadır. Felak Nas duaları olarak da adlandırılan bu sureler vakit namazlarında da okunur. Hadis kaynaklarında faziletlerine dair çok fazla bilgi yer almıştır. Bu sureleri ezbere bilmeyenler ve okumak isteyenler doğru yerdeler. İşte, Felak Suresi ve Nas Suresi Türkçe anlamı, Arapça yazılışı, meali, tefsiri ve faziletleri
Bismillahirrahmânirrahîm.
Kul e'ûżu birabbinnâs.
Melikinnâs.
İlâhinnâs.
Min şerrilvesvâsil ḣannâs.
Elleżî yuvesvisu fî sudûrinnâs.
Minelcinneti vennâs.
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
İnsanların hükümdarına,
İnsanların ilahına,
O sinsi vesvesecinin şerrinden.
O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.
Gerek cinlerden, gerek insanlardan.
Bismillahirrahmânirrahîm.
Kul e'ûzü birabbil felak
Min şerri mâ halak
Ve min şerri ğasikın izâ vekab
Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad
Ve min şerri hâsidin izâ hased
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
De ki: "Sığınırım o sabahın Rabbine,
Yarattığı şeylerin şerrinden,
Karanlığı çöküp bastırdığında bir gecenin şerrinden,
o düğümlere üfleyen üfürükçülerin şerrinden
ve kıskançlık gösterdiğinde bir kıskancın şerrinden!"
Nas Suresi ile birlikte Muavvizeteyn surelerden biri olarak kabul edilen Felak Suresi 5 ayetten müteşekkildir. Kur'an'ın 113. suresi olan Felak Suresi Mekke döneminde indirilmiş olup nuzül sırasına göre 20. suredir. Kuran'da 604. Sayfada yer alan bu sure adını ilk ayette geçen "felâk" kelimesinden alır. Felak, "sabah aydınlığı" manasına gelmektedir.
Muavvizeteyn surelerden bir diğeri olan Nas Suresi 6 ayetten oluşur. Adını, her ayetin sonunda geçen nâs (insanlar) kelimesinden almaktadır. Mushaftaki sıralamada 114, iniş sırasına göre 21. suredir. Mekke döneminde, Felak Suresi'nin ardından nazil olmuştur. Kur'an-ı Kerim'in 30. ve son cüzünde, 604. sahifede yer alır.
Adını, her ayetinin sonunda geçen ve insanlar manasına gelen "nâs" kelimesinden alan bu surede, kötülüklerden yalnızca Yüce Allah'a sığınılması gerektiğine işaret edilir. O'nun tüm şerri ve kötülüğü engelleyecek güce ve kudrete sahip olduğu vurgulanır. Kötülükleri ve şerrinden Yüce Allah'a sığınılan varlıkların nitelikleri surede "hannâs" ve "vesvâs" kelimeleriyle karşılanır. Adı geçen vesvâs kelimesi "vesvese veren, gizli telkinlerde bulunan" manasına gelmekte olup şeytanı, cinleri, kötü insanları ve bizzat kişinin nefsini temsil eder.
Hannâs kelimesi ise "gizlenmek" kelimesinin türemiş halidir. Burada da kötü niyetli ve kurnaz kimselerle şeytan ifade edilir. Surede "bastıran karanlık" olarak ifade edilen durum ise, gecenin karanlığı ve beraberinde getirdiği kötülükleri, zulmün karanlığını, insanın içini karartan, öfke, karamsarlık ve benzeri duyguları temsil eder. "Düğümlere üfleyenlerin şerrinden Allah'a sığınırım" ifadesindeyse büyü gibi kötü işlerle uğraşanlardan dokunacak kötülüklerden Allah'ın kudretine sığınmak üzere bir uyarıdır.
Felak ve Nas surelerinin hem birlikte hem de ayrı ayrı okunması son derece faydalıdır. Kişiyi kaza ve belalardan koruduğu, korku, kaygı, bunalım ve endişe hallerinde okuyanın gönlüne ferahlık verdiği bilinir. Özellikle gece uyumadan önce okunması halinde Yüce Allah'ın kudretine ve korumasına sığınarak, güvenle ve huzurla uykuya dalmaya vesile olur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ukbe b. Amir'e şöyle buyurmuştur;
"Görmedin mi? Bu gece benzeri asla görülmemiş âyetler indirildi: Kul eûzü bi-rabbi'l-felak ve Kul eûzü bi-rabbi'n-nâs" (Müslim, "Müsâfirîn", 264).
Ayrıca Resûlullah bu surelerin en güzel sığınma duaları olduğunu bildirerek sık sık okunmasını tavsiye etmiştir. (Dârimî, "Fezâilü'l-Kur'ân", 25.)
Hz. Âişe'den; Peygamber Efendimiz'in gece yatağa girmeden önce ve bilhassa hasta olduğu zamanlarda İhlas, Felak ve Nas surelerini üç defa okuyup avuçlarına üflediği, elleriyle bütün vücudunu sıvazladığı nakledilmiştir. (Buhârî, "Feżâʾilü'l-Ḳurʾân", 14; Ebû Dâvûd, "Edeb", 98; sûrenin faziletiyle ilgili diğer rivayetler için bk. Şevkânî, V, 518-519; İbrâhim Ali es-Seyyid Ali Îsâ, s. 414-437)
Allah'ın kudretini ve yüceliğini vurgulayan Felak ve Nas ayetlerini sık sık okumak ve gün içinde okumayı alışkanlık haline getirmek son derece faydalıdır. Sureleri belli tekrarlarla okumanın da çeşitli faziletleri olduğu bilinir. 100 Felak Suresi 100 Nas Suresi okumak, kişiyi tüm kaza ve belalardan koruyarak adeta görünmez bir kalkan oluşturur. Haset, kıskanç ve kötü kalpli insanları kişiden uzak tutar. Bu surelerin 100 kere okunduğu evde bolluk, bereket ve huzur eksik olmaz. Şayet bir dilek ve temenni üzerine okunmuşsa bu temenniyle ilgili en hayırlı kapılar açılır.
Kişinin hayırlı emeline giden yoluna çıkacak tüm engeller ortadan kalkar. İç huzursuzluk, kaygı bozukluğu ve ruhsal problemi olan kimsenin bu duaları 100'er defa okuması ferahlığa çıkmasına vesile olur. Ruhsal sıkıntısı olan kimseye okunursa kısa süre içinde hafifleyerek şifa bulur. Bedensel hastalığı olan kimsenin de dertleri hafifler, ağrı ve acısı diner. Ölmek üzere olan kimseye 100 defa Felak ve Nas okunursa ruhunu kolayca teslim eder. Sihir ve büyü etkisiz hale gelir.