Kasrı Şirin Antlaşması, Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. İmzalandığı tarih olan 1639 yılından günümüze kadar etkisinin devam etmektedir. Kasrı Şirin Antlaşmasının önemi ve tarihi Osmanlı Devleti hakkında araştırma yapan kişilerin bilmesi ve irdelenmesi gereken bir konudur. Ayrıca Kasrı Şirin Antlaşmasının sonuçları, nedeni ve maddeleri de bu antlaşmanın günümüz ile bağlantısını açıklayan önemli konulardandır.
Kasrı Şirin Antlaşması Önemi ve Tarihi
Kasrı Şirin Antlaşması IV. Murat'ın Bağdat Seferinin sonucunda 14 yıl boyunca Safevilerin elinde bulunan Bağdat'ın fetih edilmesinden sonra Osmanlı Devleti ile Safevi Devleti arasında 17 Mayıs 1639 tarihinde imzalanan ve 1623- 1639 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı- Safevi savaşını sona erdiren antlaşmadır.
Günümüzdeki Türkiye- İran sınır hattının ana yapısı Kasrı Şirin antlaşması ile belirlenmiştir. Bu açıdan oldukça önemlidir. Ayrıca Bağdat şehrinin Osmanlı Devletine katılması Osmanlı için ekonomik anlamda oldukça iyi bir adımdır. Çünkü Bağdat önemli bir ticaret merkezidir. Bu iki maddeye ek olarak bu antlaşmanın bir diğer önemi de Osmanlı Devletinin İslam dinin koruyucu olduğunu göstermesidir.
Kasrı Şirin Antlaşması Nedenleri
Osmanlı Devletinin 16 ve 17. yüzyılları arasında yaşadığı bazı sıkıntıları bulunmaktaydı. Bu sıkıntılar arasında Doğuda yer alan Safeviler de yer almaktaydı. 4. Murat tahta çıktıktan sonra yaşanan isyanların sonucunda Bağdat, Safevi devletinin kontrolü altına girdi. O dönemde Bağdat, ticaret yollarının üzerinde yer almaktadır.
Ayrıca din açısından da önemli türbelerin yer aldığı bir şehirdi. Bu nedenler ile Osmanlı Devletinin padişahı 4. Murat Bağdat'ın alınması için bir savaş başlattı.
Kasrı Şirin Antlaşması Maddeleri
Kasrı Şirin Antlaşması Sonuçları