Birinci Dünya Savaşı'nı sona erdirmek için yapılan Paris Konferansında ortaya atılan fikirler sonucu ortaya çıkan Nöyyi Antlaşması, taraflardan birisi için ağır maddeler ve yaptırımlar barındıran bir antlaşmadır. İtilaf ve İttifak devletlerini yakından ilgilendiren Nöyyi Antlaşması tarihi nedir? Nöyyi Antlaşması maddeleri nelerdir?
Nöyyi Antlaşması Tarihi, Tarafları, Nedenleri Ve Sonuçları
Nöyyi Antlaşması 27 Kasım 1919 tarihinden Fransa'nın Neuilly-sur- Seine şehrinde imzalanmıştır. Bu antlaşmayı imzalayan ülkeler ABD, Bulgaristan, Birleşik Krallık, Belçika, Fransa, Çin Cumhuriyeti, Hicaz, İtalya Krallığı, Japontya, Küba, Polonya, Portekiz, Romanya, Tayland, Yugoslavya, Yunanistan Krallığı ve Yunanistan Krallığıdır.
18 Ocak 1919 tarihinden 32 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Paris Barış Konferansında o dönemin yıkıcı ve büyük etkileri olan savaşlarından Birinci Dünya Savaşı'nı bitirmek için alınan kararların içinde Nöyyi Antlaşması da vardır. Bu antlaşmanın maddeleri gereği Bulgaristan'a ağır dayatmalar meydana gelmiştir.
Bulgaristan hükümeti antlaşmayı imzalamıştır fakat bu durum Bulgar halkı tarafından büyük tepki ile karşılanmış hatta halk bu duruma milli felaket demiştir. İlaveten bu antlaşma ile birlikte Bulgaristan'dan alınan toprakların Yunanistan'a verilmesi sebebiyle Bulgaristan'ın Ege Denizine hiç bir kıyısı kalmamıştır.
Nöyyi Antlaşması Önemi
Nöyyi Antlaşması savaş bitirmeyi hedef edinen bir antlaşmadır lakin imzalanmasının akabinde Bulgaristan Devleti, halkının büyük tepkisine maruz kalmıştır. Bulgaristan'a karşı ağır dayatmalar içeren bu antlaşma Bulgaristan'ın toprak bütünlüğünün bozulmasına, savaş tazminatı ödemesine ve hükümetin halkın nezdindeki itibarının düşmesine sebep olmuştur.
Nöyyi Antlaşması Maddeleri
Nöyyi Antlaşması'nın başlığa önemli maddelerini şöyle sıralayabiliriz;
Bucaş Antlaşması, tarihteki Osmanlı İmparatorluğu'nun oldukça avantaj sahibi olduğu antlaşmalardan birisidir. Osmanlı tarihinde oldukça kritik bir konuma sahip bu antlaşma günümüzde tarih araştırmalarına ve derslerine konu olmaktadır. Bucaş Antlaşması nedenleri ve sonuçları nelerdir? Bucaş Antlaşması hangi padişah döneminde yapılmıştır? Bu soruların yanıtlarını ve Bucaş Antlaşması ile ilgili detaylı bilgileri sizler için derleyip hazırladığımız içerikte bulabilirsiniz.
Hotin Antlaşması'nın bozulması ile berabere yaşanılan gelişmelerin sonucundan yapılan Bucaş Antlaşması, Osmanlı Devleti açısından ilerleme kazandıran ve avantajlı bir antlaşmadır. Sayesinde Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarını büyütme imkanı bulduğu Bucaş Antlaşması tarafları kimlerdir? Bucaş Antlaşması tarihi nedir? İşte detaylı bilgiler...
Bucaş Antlaşması Tarihi, Tarafları, Nedenleri Ve Sonuçları
Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan arasındaki Hotiç Antlaşması sayesinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler sıkıntısız sürmekteydi. Lakin bu anlaşma içindeki ilişki Lehlerin Ukrayna Kazaklarına sürekli olarak saldırı gerçekleştirmesi sonucunda bozulmuştur. Bu saldırılar sonucunda dönemin Osmanlı padişahı 4. Murat Ukrayna Kazaklarını korumak için Lehistan seferine çıkmıştır.
Osmanlı Ordusu ile baş edemeyeceğini anlayan Lehler, Kırım hanı aracılığı ile Osmanlıya barış isteği göndermiştir. Bu teklifin üzerine günler süren müzakereler yapılmış ve Ukrayna'nın Buchach şehrinde 18 Ekim 1672 tarihinden Osmanlı İmparatorluğu ve Lehistan Litvanya Birliği arasında Bucaş Antlaşması imzalanmıştır.
Bucaş Antlaşması Önemi
Bucaş Antlaşması ile Osmanlı Devleti batıda en geniş toprak parçasını elde ederek tarihinde batıdaki en geniş sınırlara bu dönem sahip olmuştur. Bu bilgilere ek olarak, Bucaş Antlaşması sayesinde Osmanlı Lehistan'ı tekrardan vergiye tabi tutmuştur. Tüm bu avantajların yanı sıra bu antlaşma Osmanlı'nın batıda toprak kazandığı son antlaşmadır.
Bucaş Antlaşması Maddeleri
Osmanlı Devleti ile Lehistan Litvanya Birliği arasında yapılan Bucaş Antlaşması'nın maddeleri şunlardır;