Cennet kapılarının açıldığı, tüm Müslüman aleminin ibadetine yöneldiği Ramazan-ı Şerif'le kucaklaşıyoruz. Bu mübarek ayda oruç ibadetinden sonra akla gelen ilk uygulama teravih namazı olması sebebiyle birçok vatandaş "Teravih Namazı farz mı, vacip mi, sünnet mi?" sorularına da yanıt arıyor. Teravih namazı, 11 ayın sultanı Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır. Peki, Teravih namazı kılmanın sevapları (faziletleri) nelerdir? Teravih Namazı farz mı, vacip mi, sünnet mi? İşte tüm bu sorularınızın yanıtı ve bilinmesi gerekenler.
TERAVİH NAMAZI KILMAK FARZ MI SÜNNET Mİ?
İslam alimlerinin belirttiğine göre; Teravih namazı kadın ve erkek her Müslüman için sünnettir. Öyle ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed; Teravih namazını farz olmaması adına cemaatten ayrı olarak kılmıştır.
TERAVİH NAMAZI FARZ MIDIR DİYANET AÇIKLAMASI
Terâvîh namazı Ramazan ayında, yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine (fecrin doğuşuna) kadar kılınabilen nâfile namazın ismidir.
Hadisi şeriflerde ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen bu namaza dört rek'atta bir dinlenme amacıyla biraz araverildiğinden "terâvîh" denmiştir.
TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ VE MAHİYETİ NEDİR?
Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1 [2012]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 177-178 [761]).
Yine Hz. Peygamber, "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1 [2009]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 173-175 [759-760]) buyurarak teravih namazına teşvik etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir.
Teravih namazını dört rek'atta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rek'atta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek'atının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallah) ve salavât ile meşgul olunması uygundur.
TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN 2024?
Teravih namazı, yatsı namazının son iki rekât sünneti kılındıktan sonra eda edilir, yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ise genellikle teravihten sonra kılınır. Teravih namazı 2024 yılında 10 Mart akşamı yatsı namazından hemen sonra kılınacak.
TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?
- Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.
- Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, bana uyanlara imam oldum" diye niyet ederek iftitah tekbirini alıp eller bağlanır.
-Sübhâneke okuınur.
-Sübhaneke'nin okunması bitince, Eûzü-Besmele, Fatiha ve bir sûre okunur. Rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkılır.
- Besmele, fatiha ve bir sûre okuyup rükû ve secde yapılır ve oturulur. İkinci rekatın sonundaki bu ilk oturuşta "Ettehiyyatü, Allâhümme salli ve Allâhümme barik" okunur ve üçüncü rekata kalkılır.
- Üçüncü rekatın başında Sübhaneke okunur. Sonra Eûzü-Besmele, fatiha ve bir sure okunur. Sonra rükû ve secdeler yapılarak dördüncü rekata kalkılır.
- Besmele, fatiha ve bir sure okunur ardından yine rükû ve secdeler yapılıp oturulur.- Bu son oturuşta da Ettehiyyatü, Allâhüme salli, Allâhümme barik, Rabbenâ âtina ve Rabbena firli okuduktan sonra selâm verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.
- Bundan sonra ayağa kalkılarak tıpkı tarif ettiğimiz gibi dörder rekat kılınmaya devam edilerek yirmi rekat tamamlanır.
- Sonra da vitir namazı kılınır.
Mübarek 3 ayların sonuncusu 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif bu sene Mart ve Nisan aylarında idrak ediliyor. Oruç ibadetini gerçekleştiren Müslümanlar imsak vaktinden iftar saatine olan sürede yeme içme faaliyetlerinden uzak duracak. Hal böyle olunca vatandaşlar orucun hangi durumlarda bozulacağına ilişkin detayları merak ediyor. Bu bağlamda parfüm sıkmak orucu bozar mı, kolonya koklamak orucu bozar mı araştırılıyor. Peki, parfüm ve kolonya sıkmak, koklamak orucu bozar mı, zayıflatır mı? İşte Diyanet'in bu konudaki açıklaması.
Mübarek Ramazan ayında Müslümanlar, kendilerine farz kılınan oruç ibadetini yerine getirecek. Müslümanlar imsak vaktinden iftar saatine olan sürede orucu bozan durumlardan uzak duracaklar. Bu noktada Diyanet'in açıklamaları ile parfüm ve kolonya orucu bozar mı sorusuna yanıt aranıyor. Peki, oruçluyken kolonya sürmek/parfüm sıkmak orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri'nin merak edilen bu sorulara yanıtı.
PARFÜM SIKMAK ORUCU BOZAR MI?
Mide ile doğrudan bir bağlantısı olmadığı için, koklanabilen şeyler orucu bozmuyor. Ancak dikkat edilmesi gereken sonu, özellikle parfümü sıkma aşamasında, taneciklerin hava veya rüzgâr yolu ile ağıza kaçmaması. Eğer ki parfüme dair bir tanecik ağıza kaçar ise, oruç bozulmuş kabul ediliyor.
KOLONYA KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?
Parfümdekine benzer bir durum ile, koklanabilen şeylerin orucu bozmaması kaidesi ile kolonya da orucu bozmuyor. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar arasında, özellikle yüze sürülen kolonyada dikkatli olup, ağıza kaçmasını önlemek. Eğer ki kolonya tadı ağızda hissedilir ise, oruç bozulmuş kabul ediliyor.
KOLONYA KOKLAMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre parfüm veya kolonya kullanmak ya da koklamak orucu bozmaz.
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Arefe Günü: 9 Nisan Salı
Ramazan Bayramı'nın 1. Günü: 10 Nisan Çarşamba
Ramazan Bayramı'nın 1. Günü: 11 Nisan Perşembe
Ramazan Bayramı'nın 1. Günü: 12 Nisan Cuma
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Ramazan ayının 27. Gecesi 5 Nisan Cuma gününe denk geliyor. Kadir Gecesi, bu tarihte idrak edilecek.