Rapor parası sorgulama ve hesaplama işlemi bu ödemeyi almak için bekleyen kişiler tarafından merakla araştırılıyor. İş kazası, hastalık vb. çeşitli nedenlerden ötürü çalışamadığı günlerin ücretini alacak olanlar rapor parası ne kadar, nasıl alınır, rapor parası nereye ve ne zaman yatar gibi sorulara da cevap arıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hak sahiplerine ödenecek olan rapor parası için belirli şartların ise karşılanıyor olması gerekmektedir. 2024 işgöremezlik rapor parası sorgulama, hesaplama linki ile diğer ayrıntılar bu başlık altında yer alıyor.
SGK'ya bağlı olarak çalışan kişinin iş yerinde başına gelen bir kaza veya hastalık sonucu rapor parası almaya hak kazanırlar. Sağlık kuruluşlarına giderek iş kazası veya iş hastalığı olanlar hekimler tarafından muayeneleri tamamlandıktan sonra iş görmemezlik raporu verilir. Alınan sağlık raporunun ne az 3 günlük olması gerekmektedir. Aksi takdirde 3 günden daha az olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır.
Rapor parası alan çalışanlar işvereninin alınan raporu SGK'ya iletmesinin ardından en geç 15 gün içinde PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılıyor. Ücret hesaba yatırıldıktan sonra en geç ay içinde alınması gerekiyor. Alınmayan ödenekler SGK tarafından geri alınıyor. SGK rapor parası almak için bazı şartlar vardır.
Sigorta Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan kişinin İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya analık hallerinden biri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğranılması gereklidir.
SGK tarafından yetki verilen hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekiyor.
Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına veya hesabına bağımsız olarak çalışanlara geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezliğe uğramaları şartı gerekiyor.
Sigortalı çalışanların hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneği için iş göremezlik raporunun başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.
Analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.
Rapor Parası Hesaplama
Rapor parası hesaplamak için:
2.943 / 30 = 98,10 TL bu şekilde iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazanç hesaplanır. Günlük ücret ise 98,10 TL olarak hesaplanır. Unutmayın ki ilk 2 gün için iş göremezlik parası verilmez. Yani en az 3 günlük için rapor parası hesaplanır. Bu da 98,10 x 3 =294,30 TL eder. Ayakta tedavi de 2/3'ü yani 3'te ikisini alır o da 294,30 x 2 / 3= 196,20 TL olacaktır. Tam tersi yatarak tedavi olsaydı 294,30/ 2 = 147,15 TL olarak hesaplanacaktı.
İşsizlik maaşı alma şartları birçok vatandaşın detaylı olarak bilgi sahibi olmak istediği bir konudur. Çalıştığı yerden kendi rızası halinde ayrılmak zorunda kalan kişiler işsizlik maaşı şartları maddelerine uygun ise belirli bir süre bu ücreti alabilecek. En düşük ve en yüksek işsizlik maaşı ne kadar sorusu da bu noktada akıllara gelirken, işsizlik maaşı hesaplama yapmak isteyenler de doğru yerdeler. İŞKUR İşsizlik maaşı ödeneği için başvuru işlemi, maaş sorgulama ile diğer tüm ayrıntılara aşağıda yer verdik. İşte, işsizlik maaşı hesaplama, alma şartları ile başvuru işlemleri için adımlar!
İşsizlik maaşı için başvuru yapmayı düşünenlerin akıllarına ilk olarak şartların neler olduğu geliyor. İşsizlik maaşı şartları için uygun olup olmadığını bu başlık altında yer alan maddelere göre kontrol edebilirsiniz. İşsizlik maaşı başvurusu yapmak için ilk olarak çalıştığınız yerden kendi rızanız olmadan ayrılmak zorunda kalmış olmanız gerekmektedir. Peki, İşsizlik maaşı hesaplama ve alma şartları nelerdir? 2025 en düşük ve en yüksek işsizlik maaşı ne kadar, kaç TL oldu? İşte, işsizlik maaşı ödeneği hesaplama, sorgulama ve başvuru işlemleri için tüm detaylar!
2025 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nın ardından yeni işsizlik maaşı ödenekleri de belli oldu. 2025 yılında en düşük işsizlik maaşı 10 bin 323 TL, en yüksek işsizlik maaşı da 20 bin 646 TL oldu.
İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir? Kendi isteği dışında, herhangi bir kusuru olmadan işten ayrılmak zorunda kalma, Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,
İşsizlik Maaşı Hesaplama İşsizlik maaşı hesaplama işlemi sigortalı bir işçinin son dört aylık prime esas kazançları göz önünde bulundurularak, günlük Ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir. Öte yandan işsizlik maaşı damga vergisi haricinde bir vergi ya da kesintiye tabi tutulmamaktadır.
İşsizlik Maaşı Başvuru Nasıl Yapılır? İşsizlik maaşı başvuru ekranına e devlet ekranından ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak işsizlik maaşı ödeneği için başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Tıklayınız
İşsizlik Maaşı Sorgulama İşsizlik maaşı için bir başvurunuz var ise ve maaş sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İşsizlik Maaşı Sorgulamak İçin Tıklayınız