Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD'nin başkenti Washington DC'de ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya gelmesinin yankıları sürüyor. Bakan Fidan ve Rubio'nun görüşmesinde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmesinde ele alınan konuların takibi yapıldı. Her iki tarafın da savunma sanayi alanındaki işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılması yönünde siyasi iradesini açıkça ortaya koyduğu aktarılırken iki taraf arasında mevcut sorunların çözümü için teknik görüşmeler yapılacağı da belirtildi.
YUNANİSTAN YAKIN TAKİPTE
Rusya-Ukrayna arasında ateşkes sağlanmasına yönelik çabaların ele alındığını bildiren kaynaklar, Türkiye'nin ABD'nin bu konuda ortaya koyduğu çabaları desteklediğini belirtti. Kaynaklar, görüşmede önümüzdeki dönemde devlet başkanı düzeyinde yapılacak ziyaretlerin ele alındığını, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecinin görüşüldüğünü ve Bosna-Hersek'in istikrarının Balkanlar açısından büyük önem taşıdığının altının çizildiğini ifade etti.
Sadece ikili ilişkiler açısından değil, küresel siyaset için de önemli sonuçlar doğuracak olan bu görüşme, özellikle Yunanistan tarafından yakından takip edildi. Yunan basını, görüşmenin ayrıntılarını manşete taşırken Türkiye'nin F-35 alımına ilişkin ihtimalleri Kathimerini gazetesi gündeme taşıdı.
F-35 KONUSU MERCEK ALTINDA
Yunan gazete görüşmeyi, "Belirsizlik devam ediyor: Ankara'nın F-35 süreci" başlığıyla manşete taşıdı. Haberde "Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rubio ile F 35 konusunu ve CAATSA yaptırımlarını tekrar gündeme getirdi." ifadeleri yer aldı.
"TÜRKİYE'YE ENGEL OLUN"
Yunan gazetenin bir başka haberinde ise, Amerikan Helenik Enstitüsü'nün (AHI) "Türkiye ricası" konu edildi. Türkiye'nin F-35 konusunda ABD ile anlaşmaya varma konusunu korkuyla takip eden kurumların başında gelen AHI, "Türkiye'ye engel olun" çağrısında bulundu. Habere göre AHI, Trump'a gönderdiği bir mektupla, CAATSA yaptırımları, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programı ve S-400'ler konusunu gündeme geldi.