Ruanda'da 7 Nisan 1994'te Hutuların Tutsi etnik grubuna karşı başlattığı soykırım girişiminde 100 günde 800 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Katliamlar sırasında bölgede bulunan BM askerleri ülkeden ayrıldı.
Batılılar 9 Nisan'da BM'nin düzenlediği operasyonla ülkeden çıkarılırken BM, ABD'nin de teşvikleriyle 21 Nisan'da tampon güç ve gözlem için bölgede bulundurduğu Mavi Berelilerin sayısını 2 bin 500'den 250'ye düşürdü.
Fransa, 23 Haziran'da ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak amacıyla başlattığı sözde operasyona rağmen soykırımcılara silah ve mühimmat desteğini sürdürdü.
BOSNA'DA SEYRETTİLER
Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve yaklaşık 8 bin 372 Boşnak sivilin hunharca katledildiği Srebrenitsa soykırımı da BM'ye bağlı Hollandalı askerlerin göz önünde gerçekleşti.
Hollanda devleti ise Srebrenitsa'daki katliamdan "kısmen" suçlu bulundu. 2007'de kurbanların yakınları tarafından açılan davada, Lahey Bölge Mahkemesi, Srebrenitsa'nın işgali sırasında BM bünyesinde görevli Hollandalı askerlere sığınan 300 Boşnak sivilin Sırp askerlerine teslim edilmesinden dolayı Hollanda'yı suçlu buldu.