Kapadokya bölgesinde yer alan dünyanın ilk ve tek yer altı müzesi yapısı ve içindeki tarihi eserleriyle ziyaretçilerini hayran bırakıyor..
Müze, Hititlerden beri sürmekte olan çömlekçilik geleneğine ev sahipliği yapan aynı zamanda ülkemizin en büyük kültür, tarih ve doğal miraslarını barındıran Kapadokya Bölgesi'nde yer almaktadır.
Binlerce yıldır bölgede biriken tarih ve Avanos'ta babadan oğula geçen bu geleneksel el sanatı ilçenin genel görüntüsüne damga vurmaktadır. Ancak dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçi tarafından bu geleneksel el sanatının tarihi süreçteki gelişimini sergileyecek bir müzenin eksikliği vurgulanmaktaydı.
Bu amaçlar doğrultusunda Güray Müze, Avanos ilçesi sınırları içinde çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulmuştur.
Teşhir salonları, sosyal etkinlik alanları ve diğer hizmet birimlerinin bulunduğu yapı kayalara oyularak, yerin 20 m altında 1600 m2 lik bir alana inşa edilmiştir. Mimari yapısı ve konsepti müzeye dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olma özelliğini kazandırmıştır.
Gerek pişmiş toprak seramik eserleri gerekse de küçük buluntuları ile zengin bir koleksiyona sahip olan müze; üç bölümden oluşmaktadır.
Ayrıca Anadolu'nun farklı coğrafi bölgelerine ait yerel seramikleri bünyesinde bulundurması ile de Anadolu'da seramiğin gelişimine toplu bir bakış açısı sağlamaktadır.
Müzenin, ikinci bölümü Modern Eserler Salonudur. Bu salonda; ülkemizde yetişmiş dünyaca ünlü çağdaş ve geleneksel seramik sanatçıları ile onlara ait eserler tanıtılmaktadır.
Müzenin üçüncü bölümü ise resim, heykel, seramik, fotoğraf gibi güzel sanatların her alanında, sanatçıların eserlerini tanıtabilecekleri bir sanat galerisidir.
Ulusal ve uluslararası birçok organizasyon ile sergi ve gösteriye ev sahipliği yapan müze, yıl boyunca açık olup, gündüz saatlerinde müze ziyaretçilerine hizmet vermekte, akşamları ise mistik ortamında, yemekli toplantı, seminer, sempozyum, kokteyl, dans, sema gösterisi ve konser gibi nezih organizasyonlar için özel salon olarak kullanılmaktadır.
Müze, ayrıca Göreme Milli Parkı ve Kapadokya'nın UNESCO Dünya Mirası Listesine Kaydedilişinin 30. Yıl Kutlamalarına, Koreli ve Türk fotoğraf sanatçılarının fotoğraflarından oluşan Karma Fotoğraf Sergisine ve 32. Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu Kongresi tarafından düzenlenen 300'ü aşkın fotoğrafçının katıldığı Fotoğraf Olimpiyatları Kapsamında gerçekleştirilen SEMA gösterisine ev sahipliği yapmıştır.