Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, salı günü geç saatlerde yaptığı bir televizyon konuşmasında ülkeyi nükleer silahlara sahip Kuzey Kore ve Pyongyang yanlısı devlet karşıtı güçlerden korumak ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Ardından ülkede sıkıyönetim ilan etti.
ORDU PARLAMENTO BİNASINI BASTI
Karar sonrası ordu alarm durumuna geçti ve silahlı birlikler Seul'deki Ulusal Meclis binasına girdi. Tam teçhizatlı askerlerin kırılmış pencerelerden parlamento binasına tırmanması ve askeri helikopterlerin tepede uçmasıyla kaotik sahneler yaşandı. Parlamento görevlileri askerleri geri püskürtmek için yangın söndürücü sıktı ve protestocular dışarıda polisle çatıştı.
Ordu, parlamento ve siyasi partilerin faaliyetlerinin yasaklanacağını, medya ve yayıncıların ise sıkıyönetim komutanlığının kontrolüne alınacağını aktardı.
GÜNEY KORE DEVLET BAŞKANI'NDAN GERİ ADIM
Ancak bildiriden birkaç saat sonra, 300 üyesinden 190'ının hazır bulunduğu Güney Kore parlamentosu, Yoon'un partisinden hazır bulunan 18 üye de dahil olmak üzere sıkıyönetimin kaldırılmasını gerektiren bir önergeyi oy birliğiyle kabul etti. Ardından Yoon da sıkıyönetim konusunda geri adım attı.
Sıkıyönetimin kaldırılmasından sonra Ulusal Meclis'in dışında bulunan protestocular bağırıp alkışladı. "Kazandık!" diye slogan attılar ve bir gösterici davul çaldı.
PROTESTOLAR DEVAM EDECEK
Uzmanlara göre, Güney Kore'nin en büyük sendika koalisyonu olan Kore Sendikalar Konfederasyonu'nun Seul'de bir miting düzenlemeyi planlaması ve Yoon istifa edene kadar grev yapma sözü vermesiyle çarşamba günü daha fazla protesto olması bekleniyor.
DEVLET BAŞKANI'NIN İSTİFASI İSTENİYOR
Güney Koreli milletvekilleri çarşamba günü, sıkıyönetim ilan eden ancak birkaç saat sonra bu kararından vazgeçen Yoon'un görevden alınması çağrısında bulundu. Bu durum, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinde onlarca yıldır yaşanan en büyük siyasi krizi tetikledi.
Ana muhalefetteki Demokrat Parti, 2022'den beri görevde olan Yoon'un istifa etmesini, aksi takdirde Güney Kore'de 1980'den bu yana ilk kez sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını talep etti.
Güney Kore'de iktidar partisi lideri de, Savunma Bakanı Kim Yong-hyun'un görevden alınmasını ve tüm kabinenin istifa etmesini istedi.
MUHALEFET OYLAMA YAPACAK
Muhalefet partilerinden oluşan bir milletvekilleri koalisyonu, Yoon'un görevden alınmasına ilişkin bir yasa tasarısı sunmayı planladıklarını ve yasa tasarısının 72 saat içinde oylanması gerektiğini bildirdi.
Ulusal Meclis, milletvekillerinin üçte ikisinden fazlası bu tasarıya oy verirse başkanı görevden alabilir. Daha sonra anayasa mahkemesi tarafından bir yargılama yapılır ve mahkeme dokuz yargıcın altısının oyu ile bunu onaylayabilir.
Yoon'un partisi 300 üyeli mecliste 108 sandalyeye sahip. Yoon'un istifa etmesi veya görevden alınması halinde, Başbakan Han Duck-soo 60 gün içinde yeni bir seçim yapılana kadar liderlik görevini üstlenecek.