YENİ BULUNAN KAYAÇLAR İNCELENDİ
NASA'nın 'Perseverance' keşif aracı Jezero Krateri'nde keşfedilen ve çevresiyle uyumsuz görünen açık renkli kayaçları inceledi. Bu tür kayaçlara, bulundukları bölgeye sonradan taşındıkları için 'yüzey kayaçları' deniyor.
Araştırmacılar, Perseverance'ı 'Lazerle Uyarılmış Ayrışma Spektroskopisi' adı verilen bir teknoloji kullanarak bu kayaçları incelemekle görevlendirdi. Bu teknik, kayaçlara lazer atışı yaparak içeriğini analiz ediyor.
"DAHA ÖNCE GÖRDÜĞÜMÜZ HİÇBİR ŞEYE BENZEMİYOR"
Lazer, mineralin küçük bir kısmını buharlaştırarak atomlarını ve iyonlarını uyarıyor. Daha sonra, spektroskopi cihazı yayılan ışığı inceleyerek mineralin bileşimini belirliyor. Sonuçlar bilim insanlarını şaşırttı. Wiens, keşfin beklenmedik olduğunu söyleyerek, "Bu kayaçlar, Mars'ta daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor" ifadesini kullandı.
Analizler, kayaçların büyük oranda 'kaolinit' adı verilen yumuşak, beyaz renkli bir silikat kili mineralinden oluştuğunu ortaya koydu. Mars'taki kaolinit, Dünya'dakinden daha sertti. Bunun, Mars'taki farklı aşınma koşullarından kaynaklandığı düşünülüyor.
BAŞKA BİR MİNERALİN DE İZİNE RASTLANDI
Araştırmacılar ayrıca kayaçlarda 'spinel' adı verilen başka bir mineralin de izlerine rastladı. Spinel, Dünya'da magnezyum alüminyum içeren değerli bir taş olarak biliniyor. Fakat Mars'taki kaolinit kayaçlarında nasıl oluştuğu henüz bilinmiyor. Bilim insanları, bu mineralin hem volkanik hem de başkalaşım süreçlerle oluşabilen alüminyum açısından zengin bir tür olabileceğini düşünüyor.