Vatikan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un karmaşık bir solunum yolu enfeksiyonu tedavisi gördükten ve hastaneden taburcu edildikten birkaç gün sonra pazartesi sabahı 88 yaşında öldüğünü duyurdu.
YENİ PAPA'NIN KİM OLACAĞI MERAK KONUSU
Papa ilan edilmesinden 12 yıl sonra hayatını kaybeden Franciscus, 1,39 milyara yakın takipçisiyle en eski ve en büyük dini kurumlardan biri olan Katolik Kilisesi'nin lideri olarak kendisinden sonra kimin göreve geleceği sorusunu yeniden gündeme getirdi.
El Cezire'de yer alan bir haber, bir papa öldüğünde ya da istifa ettiğinde bir sonraki papa seçilene dek yaşanacaklara ışık tuttu.
SON DAKİKA! Katolik Kilisesi'nin lideri Papa Francis hayatını kaybetti | Video
Papa'nın yerine henüz yerine bir halef seçilmedi. Çoğu Franciscus tarafından atanan üst düzey Katolik din adamlarından oluşan Kardinaller Heyeti bir sonraki papayı seçecektir. Uygun adayın vaftiz edilmiş erkek bir Roma Katoliği olması gerekir, ancak yüzyıllardır kardinaller yalnızca kendi saflarından birini seçmektedir.
NASIL SEÇİLECEK?
Papa öldüğünde veya istifa ettiğinde 80 yaşın altındaki kardinaller, "papalık konklavesi" olarak bilinen toplantıda oy kullanır. "Konklave", dışarıdan gelebilecek etkileri önlemek için Sistine Şapeli'ne kapanır ve olası halefler üzerinde müzakere eder.
Papalık seçmenlerinin sayısı genellikle 120 ile sınırlı olsa da şu anda 138 uygun seçmen bulunmaktadır. Üyeler, dokuz rastgele seçilmiş kardinalin gözetiminde gizli oylama yoluyla oylarını kullanmaktadır. Geleneksel olarak yeni papayı seçmek için üçte iki çoğunluk gereklidir ve oylama bu eşik değere ulaşılana kadar devam eder.
Her turdan sonra, oy pusulaları kimyasallarla yakılır. Böylelikle dünyaya sonuç hakkında sinyal veren siyah veya beyaz duman gönderilir. Siyah duman, karar alınmadığını, beyaz duman ise yeni bir papanın seçildiğini gösterir. Papa seçildikten sonra, üst düzey bir kardinal, Saint Peter Bazilikası'ndan ismini duyurur.
TOPLANTININ OLASI TARİHİ
Toplantı genellikle görevdeki papanın ölümünden veya istifa etmesinden iki veya üç hafta sonra gerçekleşir. Süreç, dokuz günlük bir yas dönemine denk gelir. Bu süre zarfında kardinaller dünyanın dört bir yanından Vatikan'a gider.
Güney Amerika'nın ilk papası olan Papa Franciscus'un seçildiği 2013 "konklavı", selefi XVI. Benedict'in istifasından sadece 12 gün sonra başladı.
YENİ PAPANIN SEÇİLMESİ NE KADAR SÜRER?
Seçim süreci, kardinallerin ne kadar bölünmüş olduğuna bağlı olarak günler, haftalar hatta daha uzun bile sürebilir.
Her gün, gerekli üçte iki çoğunluğu elde etmeye çalışmak için konsey dört tur oylama yapabilir. 33 turdan sonra hala bir karar alınamazsa, en iyi iki aday ikinci tur oylamasında karşı karşıya gelir.
Son üç papanın seçimleri nispeten hızlı gerçekleşti ve her biri yalnızca birkaç gün sürdü. Ancak tarihsel olarak seçimler bazen çok daha uzun sürmüştür; 1271'de Papa X. Gregory'nin seçilmesiyle sonuçlanan papalık toplantısı, şiddetli siyasi çekişmeler nedeniyle neredeyse üç yıl sürmüştür.
ÖNE ÇIKAN ADAYLAR ARASINDA AFRİKA KÖKENLİLER VAR
Konklavda oy kullanmaya uygun 138 kardinalin toplam 110'u Papa Franciscus tarafından atandı. Bu grup, Asya, Afrika ve Latin Amerika'dan daha fazla temsil ile önceki seçmenlerden belirgin şekilde daha çeşitlidir ve Franciscus'un, Kilise'nin küresel erişimini yansıtma hedefini yansıtır. En genç kardinal seçmen sadece 45 yaşındadır ve Avustralya'da yaşayan Ukraynalı bir din adamıdır.
Tartışılan Afrikalı kardinaller arasında Gana'dan Adalet ve Barış Papalık Konseyi'nin eski başkanı Peter Turkson ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden Kinşasa başpiskoposu Fridolin Ambongo yer alıyor. Her ikisi de kendi ülkelerinde barış için sesli savunuculuk yapmış kararlı muhafazakarlardır.
BİR DİĞER İSİM DE GÜNEYDOĞU ASYA'DAN
Bir diğer güçlü aday ise Manila'nın eski başpiskoposu Filipinli Kardinal Luis Tagle. Papa Francis gibi Tagle de sosyal adaleti ve yoksullara bakmayı vurguluyor.
DOĞU AVRUPA'DAN DA ADAY VAR
Macar Kardinal Peter Erdo önde gelen muhafazakar bir aday olarak görülüyor ve Doğu Hristiyanları için bir köprü görevi görebilir. Esztergom-Budapeşte başpiskoposu Erdo, kiliseler arasındaki birliğe yönelik "acil ihtiyaç"ı vurgulayarak Ortodoks Hristiyanlara ulaşmayı savunan bir gelenekçidir.
Diğer olası adaylar arasında İtalya'nın Bologna başpiskoposu Matteo Zuppi, üst düzey diplomatik rolü sayesinde tüm kardinaller tarafından iyi tanınan Kardinal Pietro Parolin ve Francis'le yakın temasta olan Piskoposlar Meclisi Genel Sekreteri Maltalı din adamı Mario Grech bulunuyor.
GEÇİŞ DÖNEMİNDE YAŞANACAKLAR
"Sede vacante" (boş koltuk) döneminde "camerlengo" olarak bilinen kıdemli bir kardinal, papanın ölümünü onaylar ve geçici olarak Vatikan'ın mali ve idari işlerinden sorumlu olur. Kilise doktrinini değiştirme veya önemli kararlar alma yetkisi yoktur.
Şu anki camerlengo, aynı zamanda Vatikan Yüksek Mahkemesi başkanlığını da yürüten İrlanda doğumlu Kardinal Kevin Farrell'dir.