Milyonlarca çalışan emeklilik sistemine ilişkin yapılacak değişlikleri yakından takip ediyor. Son dönemlerde sık sık gündeme gelen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi detayları merak ediliyor. Emeklilik döneminde ikinci emekli maaşı imkanı olarak tarif edilen sistemde kaç yıl kalmak gerekiyor. Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem, tüm detayları anlattı.
Apara canlı yayınında konuya açıklık getiren Erdem, dünyanın birçok ülkesinde bu sistemin uygulandığını ifade ederek "Aslında bunun asıl amacı şu; hem tasarrufa yöneltmek çalışanları, hem de emekli olduğunda çalışırken kurduğu hayat standardının düşmesini önlemek. Yani işte bizde hem kamuda da oluyor, özel sektörde de oluyor; emekli olmadan önce aldığınız maaşı emekli olduğunuzda alamıyorsunuz. Çünkü bütün çalışma hayatındaki ödediğiniz primlere bakıldığı için emekli maaşı daha düşük olabiliyor. Dolayısıyla hayat standardı düşüyor. Ama bu tamamlayıcı emeklilik sistemiyle hem tasarruf yapmış olacaksınız hem de Sosyal Güvenlik Kurumu dışında ikinci bir emeklilik imkanına kavuşacaksınız." açıklamasını yaptı.
İKİNCİ EMEKLİLİK FIRSATI
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ikinci bir emeklilik imkanına sahip olunabileceğini anlatan Erdem şöyle konuştu:
Aslında şu anda otomatik katılım sistemiyle 45 yaş altındaki çalışanlara uygulanıyor. Hani zorunlu bireysel emeklilikten bahsediyorum, isterlerse çıkıyorlar. Şimdi bu sistem geldiğinde dolayısıyla çıkmamış olacaklar ve hatta 45 yaşın üstündekiler de bundan faydalanacak. Dolayısıyla çalışan, emekli olduktan sonra çalışan, herkesi ilgilendiren bir sistem kimler yararlanacak sorusu.
Çift emekli maaşı almak isteyenler dikkat! Uzman isim 10 yıl+56 yaş kuralını anlattı | Video
Nasıl uygulanacak? Bugün işte dediğim gibi bir örneği var aslında bireysel emeklilik sisteminde yani otomatik katılımlı emeklilik sisteminde... Siz bir iş yerinde çalışıyorsunuz ve primleriniz yatırılıyor, işte ister sosyal güvenlik destek primi çalışan emekli açısından söylüyorum, isterseniz emekli olmadan önce SGK priminiz yatırılıyor.