Enerjide tam bağımsızlık yolunda ilk adımlarını 2017'de atan ardından gaz ticareti merkezi olma hedefine ilerleyen Türkiye, şimdi dünyanın dört bir tarafında aramalarıyla küresel bir enerji oyuncusu olmayı planlıyor. Orta Asya, Kafkasya ve Orta Doğu'nun enerji kaynaklarının Avrupa'ya sevkiyatında kilit rol üstlenen Türkiye, yeni iş birliklerine hazırlanıyor.
2 Mayıs'ta İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenmesi beklenen 'İstanbul Natural Resources Summit'te (İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi) hem enerjide yeni strateji çizilecek hem de dünyanın birçok ülkesiyle yeni anlaşmaların temeli atılacak.
ULUSLARARASI KATILIM
Turkuvaz Medya Grubu'nun düzenleyeceği Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılacak zirvede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar moderatörlüğünde gerçekleşecek bakanlar oturumunda arzın güvence altına alınmasında değişen dinamikler, hidrokarbon stratejisi, enerji dönüşümü için gerekli kritik madenler ve finansman konuları masaya yatırılacak. Zirveye birçok ülkeden 8 bakan ve çok sayıda uluslararası enerji firmasının katılması bekleniyor.
2017'DE YOLA ÇIKILDI
Türkiye 2 Mayıs'taki zirveyle 'Milli Enerji ve Maden Politikası'nda ikinci adıma geçecek. Böylece, 2017'de dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın vizyonuyla başlatılan enerjide tam bağımsızlık hamlesinin madencilik ayağındaki adımlar da hızlanacak. Enerjide 'milli başkaldırış' denilen hamleler Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Berat Albayrak'ın 'atılamaz' denilen adımları atmasıyla başlamıştı.
Önce elektrik ve doğalgazda arz güvenliğini sağlamak için Türkiye'nin konum avantajı da kullanılarak yeni boru hatları devreye alındı, kaynak ülke çeşitliliğiyle ülkemizin bir ticaret merkezi haline gelmesinin yolu döşendi. Gaz depolama kapasitesi artırılarak kısa vadeli arz güvenliği sorununa kökten çözüm üretildi.