Kamu ve özel sektörün temel hedefi istikrar içinde büyümek, kalkınmak, sosyal refahı artırmaktır. Bu anlamda bir hedef birliği içindeyiz. Enflasyonla mücadelenin sabırla, ısrarla yapılması konusunda da fikir birliği var. Belirsizliklerin azaltılmasında Orta Vadeli Program önemli işlev görecek" dedi.
KREDİ MUSLUKLARI AÇILACAK
Ekonomi zirvesinin en önemli başlıklarından birini reel sektörün finansa ulaşımda yaşadığı sıkıntılar oldu. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, toplantıda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Finansa erişimde 2 ay içinde iyileşme göreceksiniz" diyerek moral verdiğini söyledi. Bakan Şimşek, enflasyonla mücadele konusunda bir yıl içinde önemli mesafe alınacağını belirterek, 2025 sonunda tek haneli enflasyonun görüleceğini vurguladı.
VERGİ REFORMU YAPILACAK
Aktarılan sorunlardan biri de dolaylı vergi yükünün ağırlığı ve KDV sistemindeki farklı oranlar oldu. Katılımcılar, düğün salonunda yüzde 20, otelde yüzde 10, pastanede yüzde 20, paket servisinde yüzde 10 uygulanan KDV sistemindeki farklı uygulamalardan dert yanarken, sadeleştirme istedi. Bakan Şimşek'in bu konuda gelen eleştirileri de doğru bulduğu kaydedildi.
Yüksek enflasyonun insanların gelirini zorladığına işaret edilerek, enflasyon muhasebesine geçilmesi de öneriler arasında yer aldı. Dolaylı vergilerde Türkiye'nin ilk beşte yer aldığı kaydedilerek, bunun azaltılması istendi. Vergi reformuyla birlikte doğrudan vergilerin payının arttığı yeni bir dönem başlayacak. Yeni vergisel aflar yapılmaması da ortak dile getirilen başlıklar arasında yer aldı.
MARKALAŞMAYA TEŞVİK GELİYOR
Yeni dönemde katma değerli üretime destek verilecek. Bu kapsamda markalaşmaya yeni teşvikler uygulanacak. Reel sektör temsileri toplantıda ilaç örneğini verdi: "Bugün Türkiye ilaç ihtiyacının yüzde 80'ini yurtiçinden karşılarken, dışardan yapılan yüzde 20'lik ithalatın maliyeti çok yüksek. Bu nedenle markalaşma teşvik edilerek bütün ilaçlar yurtiçinde üretilebilmeli."