Son dakika haberine göre, binlerce kamu kurumunda çalışan işçi için toplu sözleşme pazarlığında zaman daraldı. Hükümetin sunacağı zam teklifi beklenirken toplu sözleşme süreci memur zammını da etkileyecek. Şubat ve nisan ayında yapılan görüşmelerde Türk-İş ve Hak-İş taleplerini açıkladı. 2025 Kamu İşçileri Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde tüm detaylar…
600 BİN KAMU İŞÇİSİ İÇİN TÜHİS'İN ZAM TEKLİFİ BEKLENİYOR
Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS),TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri geçtiğimiz aylarda bir araya gelerek 600 binden fazla kamu işçisi için görüşmeleri başlattı. Bayramın bitmesiyle gözler kamu işverenini temsil eden TÜHİS'in sunacağı teklife çevrildi. 4-D kamu çalışanları toplu iş sözleşmesinin açıklanmasıyla maaşlar ve işçilerin hakları yeniden belirlenecek. İlk teklifin yarın yapılması bekleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili daha önce yaptığı bir açıklamada "24 Nisan'da yeni bir toplantı yapılacak. Bu çerçeve içerisinde hassasiyetle süreci yürütüyoruz. Şu an bir şey söylemek için çok erken. Biz Bakanlık olarak da koordinasyon sorumluluğuna sahibiz" ifadelerini kullandı.
ZAM TEKLİFİ YARIN BELLİ OLACAK
Bakan Işıkhan sürece yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade ederek "İnşallah bayramdan sonra ilk teklifimizi kamu işçilerimize sunmuş olacağız. TÜHİS teklifini yaptıktan sonra da müzakere süreci başlayacak. İşçi sendikalarımızla bir araya geldiğimiz o masada uzlaşıyla bu süreci tamamlayacağımıza yürekten inanıyorum. Kurban Bayramı dolayısıyla tüm emekçi kardeşlerimizin bayramını tebrik ediyorum" açıklamalarında bulundu. 600 bin işçinin merakla beklediği toplu iş sözleşmesi için ilk teklifin yarın saat 14:00'da verilmesi bekleniyor.
Öte yandan 4-D kamu çalışanları toplu iş sözleşmesi diğer toplu sözleşmeleri için de örnek olacak. 4 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisi maaş zamlarını etkileyen daha önceki yıllarda yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılmasına karar verildi.
2026-2027 yıllarını kapsayan 4-D kamu çalışanlarını ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibarıyla başlayacak. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in talepleri arasında En düşük günlük ücretin 1.800 TL'ye çıkarılması, 2025'in ilk 6 ayı için yüzde 50 zam, sonraki 6 aylık dönemler için yüzde 25 zam ve yüzde 10 refah payı yer alıyor.
Son dakika haberi: Çalışma hayatıyla ilgili mevzuatımız gereği vatandaşlara sosyal yardımların (65 yaş aylığı, engelli aylığı gibi) dışında da birçok konuda ödemeler yapılıyor. Bunların bazıları için başvurmak gerekirken birçoğu da otomatik olarak yapılıyor. Birçok vatandaş bu ödemelerden haberdar olmadığı için paralar hesabında kalıyor. Ödemeler e-devlet sisteminden görülebiliyor. Ödemeler sağlıktan evliliğe, işsizlikten kazaya birçok konuda yapılıyor. İşte bu ödemelerin detayları...
SGK kimlere ödeme yapıyor?
Sosyal Güvenlik Kurumu, çalışanlara ve işsizlere, hastalara, kendisinden ödenek ve maaş alanlara yönelik birçok konuda ödemeler yapıyor. Bu ödemeler için bazı şartları da taşımak gerekiyor.
Sağlık alanında hangi ödemeler yapılıyor?
SGK'nın en önemli ödemelerinin başında sağlık ödemeleri geliyor. Gerek devlet gerekse özel hastanelerdeki birçok tedavinin önemli kısmını SGK karşılıyor.
Hastane ve muayene masrafları
İlaç giderleri (katılım payı dışında kalan kısmı)
Tıbbi cihaz ve malzeme ödemeleri (örneğin işitme cihazı, tekerlekli sandalye)
Diş tedavileri (kısıtlı kapsamda)
Çalışanlar için hangi ödemeler var?
İş göremezlik ödeneği: Geçici hastalık, iş kazası, meslek hastalığı gibi durumlarda verilir.
Analık (doğum) parası: Yengi düzenleme ile 2025 sonrası doğumlarda ilk doğum için ödenek 5 bin lira oldu. İkinci çocukta ayda 1.500 TL (60 ay) üç ve sonraki doğumlarda ayda 5 bin TL (60 ay) olarak ödeniyor. Türk vatandaşı olmak yeterli oluyor. Başvuru isteniyor.
Emzirme ödeneği (süt parası): Annelere her doğum için bir kere ödeniyor. Anne çalışmıyorsa babaya veriliyor. 2025 yılı için 1.238 TL. Başvuru gerekmiyor.
Yol ve gündelik ücretleri (tedavi için sevkle başka şehre gönderilen hastalara)
İşsizlik parasını herkes alabilir mi?
İşsizlik parası İŞKUR tarafından ödeniyor. Ancak SGK'dan ayrılış şartı bulunuyor. İşsizlik maaşı almak için temel şartlar şunlar:
Son 3 yılda en az 600 gün prim
Son 120 gün sigortalı çalışma
Kendi isteğiyle işten ayrılmamış olmak
Evlenen herkese çeyiz parası veriliyor mu?
Anne veya babasından ölüm aylığı (yetim maaşı) alan kız çocukları, evlenince bu aylıkları kesilir. Kesilen aylığın 2 yıllık tutarı (24 maaş) topluca kendisine ödeniyor. Evlendikten sonra çeyiz yardımı dilekçesi ve evlilik cüzdanı ile SGK'ya başvurmak gerekiyor.
Ölüm aylığını kimler alıyor?
Eşini veya anne babasını kaybedenler belli şartlarda ölüm aylığı alıyor. Dul ve yetim aylığı olarak da bilinen bu aylığı almak için vefat eden sigortalının belli sayıda prim günü (SGK 900 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı 1.800 gün) olması ya da emekli olması isteniyor. Bu aylığı almak için hak sahipleri vefat sonrası dilekçe ile SGK'ya başvurmaları isteniyor.
İstisnai yardımlar hangileri?
Afet ve acil durum destekleri (SGK eliyle yürütülürse)
Fark ödemesi (bazı ilaç ve tedavilerde SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde uygulanır.)
TRAFİK KAZALARINDA MASRAFLAR KARŞILANIYOR
Trafik kazalarında hangi giderler karşılanıyor?
SGK'lı birinin karıştığı trafik kazasında yaralanma durumunda, SGK sağlık giderlerini karşılar. Tazminat ödemeleri sigorta şirketlerince karşılanıyor.
Kaza sonrası gidilen hastane önemli mi?
Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen sağlık hizmeti geri ödeme usul ve esasları çerçevesinde SGK tarafından karşılanıyor. Trafik kazası durumunda vatandaşlar, sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucularına, acil hallerde ise; sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat edebiliyor.
KAPLICA PARASI DEVLETTEN
Tedavi amaçlı kaplıca ziyaretlerini SGK karşılıyor mu?
SGK, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yaptığı değişiklikle kaplıca tedavilerini de sağlık sigortası yardımları kapsamına aldı. Bu kapsamda SGK gerekli şartları sağlayan kişilerin kaplıca tedavisi, yol, refakatçi ve gündelik masraflarını karşılıyor.
Kaplıca parasından kimler yararlanabiliyor?
SGK'lı olan ve doktor raporuyla kaplıca tedavisi alması uygun görülen hastalar bu destekten yararlanıyor.
Kaplıca parası için hangi şartlar isteniyor?
Kaplıca tedavisine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığı'nca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebiliyor. Bu liste SGK'nın sitesinde mevcut.
Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde tedaviye başlanamaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi gerekiyor.
Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil 5 işgünü içinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi gerekiyor. Bu süre aşılırsa 6 ay içinde sevk belgesi gerekiyor.
Yol giderinin ödenmesinde, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınıyor.
Raporda/sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri karşılanıyor.
İSTİHDAM AÇANA BÜYÜK DESTEK
SGK'nın işverenlere sağladığı destekler neler?
İşverenler için SGK'nın yaptığı 20'den fazla teşvik bulunuyor. Bunlardan özellikle istihdamı artırmak amacıyla yapılanlardan bazıları şöyle:
Düzenli ödeyene 4 ve 5 puanlık SGK prim indirimleri
Genç ve kadın istihdam edene prim desteği
Uzun süre işsiz kalanları işe alana prim desteği
Kısa çalışma ödeneği sonrası işe devam ettirme teşviki
Asgari ücret desteği