KARAMAN-ULUKIŞLA HIZLI TREN HATTI'NIN YÜK POTANSİYELİ YILLIK 33,48 MİLYON TON OLACAK
Projenin detaylarını paylaşan Bakan Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı'nın sadece bölgesel değil, aynı zamanda ulusal ve uluslararası ölçekte lojistik ve yolcu taşımacılığında büyük bir dönüşümün kapısını aralayacağını belirtti. Bakan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Projemiz kapsamında Karaman Garı'nın devamında; Sudurağı, Ayrancı, Ereğli, Çakmak ve Ulukışla İstasyonları olmak üzere 5 istasyon bulunuyor. Ayrıca 2 adet tünel, 52 alt ve üst geçit ile 15 köprü ve 147 menfez de inşa ediyoruz. Hattımızın yük potansiyeli yıllık 33,48 milyon ton, yolcu potansiyeli ise 2,73 milyon yolcu olacak. Projemizin tamamlanmasıyla, Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek. Böylece ülkemizin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney eksenlerinde hızlı tren ağını güçlendireceğiz. Marmara, İç Anadolu, Ege ile Akdeniz bölgeleri arasında hızlı tren bağlantısını da sağlamış olacağız."
Hattın devamında Ulukışla-Yenice arasında şimdilik mevcut hatla, yakın gelecekte de inşa edilecek olan Hızlı Tren Hattı ile başta Mersin olmak üzere Adana, Osmaniye ve Gaziantep'teki üretim ve lojistik merkezlere ulaşacaklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Bu merkezlerin Anadolu ile bağlantısını hızlı ve güvenli bir şekilde sağlanması, bu hattın bölgesel ve ulusal ekonomiye katkısını daha da artıracak. Ayrıca hattımızın tamamlanmasıyla Mersin'den hareket eden bir hızlı tren, Karaman, Konya ve Ankara üzerinden İstanbul'a ya da Afyon üzerinden İzmir'e de ulaşabilecek." şeklinde konuştu.
PROJE TÜRKİYE'NİN KALKINMA YOLU KORİDORU'NDAKİ ROLÜNÜ GÜÇLENDİRECEK
Proje ile Türkiye'nin Kalkınma Yolu Koridoru'ndaki rolünü daha da güçlendireceklerini ve uluslararası ticarette rekabet gücünü artıracağını belirten Bakan Uraloğlu, "Bilindiği üzere 22 Nisan 2024'te Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ulaştırma bakanlarıyla 'Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı'nı imzalayarak bu vizyoner projede tarihi bir adım attık. Irak'ta inşa edilmekte olan FAW Limanı'nı bin 200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye sınırına ve oradan da Avrupa'ya bağlayacak olan bu proje, bölgesel ve küresel ticarette yepyeni bir sayfa açacaktır." dedi.
Uraloğlu ayrıca, Karaman-Ulukışla projemizle birlikte; Halkalı – Kapıkule, Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Yerköy-Kayseri hızlı tren hatları gibi çok önemli demiryolu projelerinin yapımlarına devam ettiklerini de kaydetti.
Uraloğlu, aynı zamanda Kalkınma Yolu projesi kapsamındaki yeni demir yolu hattı için tasarım aşamasının büyük ölçüde bittiğini ve Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin-Nusaybin-Ovaköy kesimlerinin projelerinin ise tamamlandığını açıkladı. Uraloğlu, "Şimdi inşa sürecine yönelik planlamaları titizlikle şekillendiriyoruz." dedi.
"ALTYAPI VE ÜSTYAPI İŞLERİMİZDE YÜZDE 92,5 FİZİKSEL İLERLEME SAĞLADIK"
Karaman-Ulukışla projesinde gelinen son durumu da açıklayan bakan Uraloğlu, "Altyapı ve üstyapı işlerimizde yüzde 92,5 fiziksel ilerleme sağlayarak önemli bir mesafe aldık ve bu çalışmaları bu yılın sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Elektrifikasyon işlerinde yüzde 5 fiziki ilerleme gerçekleştirdik. Sinyalizasyon işlerinin de bir kısmını planladık, ihalesini de hemen önümüzdeki süreçte yapacağız ve çalışmalara başlamış olacağız. Elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarının da tamamlanmasıyla, projemizi 2026 sonu ya da 2027'nin ilk aylarında işletmeye açmayı hedefliyoruz." dedi.
7/24 esasıyla çalışan ekiplerin, büyük bir özveriyle projeyi hayata geçirdiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Tamamlandığında sadece bir ulaşım projesi olmaktan çok daha öte bir anlam taşıyacak. Bölgesel kalkınmayı hızlandıracak, Mersin Limanı üzerinden uluslararası pazarlara erişimi kolaylaştıracak ve ülkemizin lojistik altyapısını güçlendirecek. Aynı zamanda, karayolu yük taşımacılığının demiryoluna aktarılmasıyla karbon emisyonlarını azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.