Katma değerli üretim ve ihracata dayalı sürdürülebilir büyüme ile işgücü piyasasına yönelik yapısal dönüşüm adımlarının hayata geçirilmesi planlanırken, 3 yılda 4 milyon kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.
YEP hedeflerine göre 2020 sonunda 26 milyon 733 bin olan istihdam edilenlerin sayısının, 2023'te 30 milyon 742 bine çıkarılması hedefleniyor. Bu yıl yüzde 13.8 olması öngörülen işsizliğin de 2023'te yüzde 10.9'a inmesi öngörülüyor.
İSTİHDAM KALKANI GELİYOR
Pandemi sonrası ekonomik toparlanmayı destekleyici, gençlerin işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırıcı, kısmi sürekli çalışmayı teşvik edici ve işgücü piyasasına ilişkin yapısal düzenlemeleri de içeren İstihdam Kalkanı Paketi hayata geçirilecek.
"Hızlı işe dönüş desteği" ile işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilerin işsiz kaldıkları sürenin azaltılması ve işgücüne daha çabuk dönmeleri teşvik edilecek. 50 yaş üstü tam zamanlı çalışanların kısmi zamanlı çalışmaya geçişi teşvik edilecek.
GENÇ İSTİHDAMI ARTACAK
10 günden az çalışan 25 yaş altı gençlerin daha kolay istihdam edilmesini sağlayacak düzenleme ile gençlerin deneyim ve beceri kazanmaları sağlanacak. İşverenlerin gençleri tercih etmeleri desteklenecek. Ayrıca salgın sonrası ihtiyaç duyulan uzaktan çalışma dahil, mevzuatta tanımlanan ancak uygulama alanı bulamayan esnek çalışma biçimlerinin uygulanabilirliğini artırmaya yönelik ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanacak.