Sistem ile otoyolda meydana gelebilecek kaza ve diğer tehlikeli durumlara karşı sürücüler anında uyarılacak. Projenin ayrıca ticari faaliyetlerde ciddi hareket getirmesi bekleniyor.. Tuz gölü, Kapadokya ve Ürgüp bölgesine ulaşım sağlanacak. Bu şekilde ekonomik ve sosyal hayata katkı sağlayacak.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan törende önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Hizmete açtığımız bu projeyle trafik akışı güvenli sağlanacak. 4 saat 14 dakikada mevcut yol katedilirken, bu otoyolla 2 saat 22 dakikada ulaşım sağlanacak. Bu otoyolla vakitten 885 milyon lira ve akaryakıttan 743 milyon lira kazanç olacak.
Önemli turizm merkezlerine ulaşımda da ciddi katkılar sağlayacak. 6,5 milyon bitki, 1.1 milyon çimlendirmeyle bölgenin çehresi de değişecektir. Yoğun bir şekilde ağaçlandırma çimlendirme yapmak lazım. Bir diğer özelliği döşenen fiber iletişim ağı, sensör ve kameralarla akıllı yol olarak tasarlanmış olmasıdır.
Eskiden tamamen insan gücüyle yapılan işlemler akıllı ulaşım sistemiyle gerçekleştirilecek. Buzlanmaya, akıllı araçların kullanımına kadar bu projeyle geleceğin yolunu inşa ettik." dedi.
.
Açılış öncesi incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Niğde Otoyolu'nun son kısmını 29 Ekim'de hizmete almayı planladıklarını bildirdi.
275 km olan yolun, bağlantı yollarıyla 330 kilometreye ulaştığını dile getiren Karaismailoğlu, "Bu yol Edirne'den Ankara'ya oradan Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray, Mersin, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa'ya kadar uzanan bir aksta çok önemli bir görev üstlenecek" dedi.
Otoyol boyunca 500 trafik sensörünün yanı sıra 9 meteorolojik ölçüm istasyonu, 208 olay algılama kamerası, 335 akıllı ulaşım saha yönetim ünitesi ve 687 dijital ortam sunucusu bulunuyor.
Yolda meydana gelebilecek kaza, trafik ve diğer tehlikeli durumlarda sistem devreye girecek. Kameralarla otoyol üzerindeki olumsuzluk, kontrol merkezine aktarılacak.
Niğde arası mesafeyi 4 saat 14 dakikadan 2 saat 22 dakikaya düşürecek otoyol, Türkiye ekonomisine her yıl 1 milyar 628 milyon lira katkı sağlayacak. Ayrıca yakıttan da tasarruf sağlanmasına yardımcı olacak otoyol ile her yıl yakıttan 127 milyon litre tasarruf edilmiş olacak.
Otoyolu akıllı yapan yerli ve milli olarak geliştirilen merkezi kontrol yazılımı, aynı zamanda olay algılama yazılımı ile entegre çalışarak sistemdeki tüm bilgileri toplayacak ve toplanan bilgiler yapay zeka ve makine öğrenimi sistemleri ile derlenecek. Bu kapsamda sistem, otoyolda oluşan tehlikeli, kaza ve trafik gibi durumlara göre gerek operatörleri gerekse sürücüleri uyaracak şekilde tasarlandı.
Kurulan bu sistem kapsamında, otoyola 3 omurga halinde 1,3 milyon metrelik fiber optik kablo altyapısı, otoyol boyunca 500 adet trafik sensörü, 9 adet meteorolojik ölçüm istasyonu, 208 adet olay algılama kamerası, 335 adet akıllı ulaşım saha yönetim ünitesi ve 687 adet dijital ortam sunucusu kurulumu yapıldı.
Otoyol, Trafik ve Yol Güvenliği Müdürü Mustafa Akbaş, otoyolun toplamda 276 kilometre olduğunu ve otoyol güzergahında 208 adet kamera bulunduğunu belirtti ve Türkiye'nin en akıllı otoyolu olarak yola çıktıklarını bildirerek, "Otoyol güzergahımızda 208 adet kamera, 65 adet değişken mesaj işaretleri, 650'nin üzerinde değişken trafik işaretleri mevcut olup, Türkiye'nin ilk yerli ve milli olan yazılımını kullanıyoruz" şeklinde konuştu.
Otoyolda kullandıkları "Olay Algılama Sistemi" hakkında bilgiler paylaşan Akbaş, şunları kaydetti:
"Olay algılama sitemi sayesinde; otoyol güzergahında bulunan 208 adet kameramıza bazı komutlar veriyoruz. Bu komutlar sayesinde otoyolda bir taşıt durduğunda, bir yaya yürümeye başladığında, başıboş bir hayvan otoyola girdiğinde, bir taşıt geri geri manevra yaptığında olay algılama sistemi bunu tespit edip ekranlarımıza atıyor. Bu görüntüler sayesinde operatörlerimiz operasyon başlatıyor. Operasyon kapsamında, duruma ve olaya göre aksiyon alınarak, karayolları, trafik polisi, jandarma, sağlık ekipleri, itfaiye ekipleri olay yerine yönlendiriliyor. Bu koordinasyonun tamamı Ana Kumanda Merkezimizden yapılıyor."
Otoyoldaki akıllı sistemlerin merkez ile bağlantısının 1.3 milyon metre uzunluğunda fiber optik kablo döşendiğini kaydeden Akbaş, 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermek amacıyla bütün gişelerde, Ana Kontrol Merkezinde, bağlantı yollarının tamamında, aydınlatma sistemlerinin tamamında enerji kesintisini engellemek amaçlı olarak jeneratör bulunduğunu vurguladı.
Ankara - Niğde Otoyolu'nun Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacağını aktaran Akbaş, projenin uluslararası alanda önem arz eden bir proje olduğunu belirterek, "Uluslararası Transit Avrupa Otoyolu'nun son halkasıydı Ankara - Niğde Otoyolu, projenin tamamlanmasıyla Edirne'den giren bir sürücümüz Şanlıurfa'ya kadar kesintisiz otoyol konforunda bir hizmet alacak. Bizim güzergahımızda, turizm ve sosyal hayatı canlandırmak amacıyla Tuz Gölü, Nevşehir Ürgüp-Göreme bölgesine ulaşım daha güvenli hale gelecektir" şeklinde konuştu.