Avrupa'da 1. dünyada 3. olacak olan Yeni Zigana Tüneli, bugün Başkan Erdoğan'ın katılımıyla hizmete alınıyor. Mevcut güzergah üzerinde bulunan 90 adet viraj ortadan kaldırılarak Trabzon-Gümüşhane arası seyahat süresi 30 dakikaya düşürüldü.
AVRUPA'DA 1. DÜNYADA 3. OLACAK
17 Mart 2017 tarihinde Başkan Erdoğan'ın katılımıyla temeli atılan ve kazı işlemi ve beton kaplama çalışmalarının Ocak 2022'de biten, Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerindeki Yeni Zigana Tüneli'nin inşaatı her şeyi ile tamamlandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, resmi sosyal medya hesabından açılışa saatler kala, "Gençlerden Zigana Tüneli'ne tam puan! Bugün açıyoruz" ifadesini kullanarak tünel ile ilgili videolu paylaşımda bulundu.
Bakan Karaismailoğlu paylaştı: Gençlerden Zigana Tüneli'ne tam puan! | Video
YILLIK TOPLAM 139 MİLYON TL TASARRUF ELDE EDİLECEK
Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran'a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli ile Trabzon-Gümüşhane arasında mesafe yaklaşık 30 dakika azalacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakıttan 99 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 139 milyon TL tasarruf edilmesi hedeflenen dev proje ile mevcut yol 8 kilometre kısaltılmış olacak.
KARBON SALIMI DA 18 BİN TON DAHA AZ GERÇEKLEŞECEK
Gümüşhane'nin Torul ilçesi Köstere köyü mevkisi ile Trabzon'un Maçka ilçesi Başarköy köyü arasında her biri 14,5 kilometre uzunluğunda inşa edilen çift tünelle karbon salımı da 18 bin ton daha az gerçekleşecek.
Projenin hizmete açılmasıyla Zigana'nın zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, 600 metre daha aşağı çekilerek bin 212 metreye inecek. Elektromekanik imalatlarının yanında, asfalt, havalandırma ve ışıklandırma çalışmaları tamamlanan tünelin giriş ve çıkışlarına ise çevre düzenlemesi işlemleri yapıldı.