Film tutkunları belirli türe göre filmleri takip etmektedirler. Macera, aksiyon, dram, korku, aşk vb. gibi türden filmler bunlara örnektir. Dram tarzındaki filmler son zamanlarda oldukça popüler olmaya başladı. Bu konuda da adını İran filmleri söz ettiriyor. Söğüt Ağacı ve Cennetin Rengi gibi filmler hafızalarda kalmıştır. İşte İran sinemasının en iyi filmleri…
İran film tutkunları için işte ödüllü İran filmleri:
Söğüt Ağacı filmi, Majid Majidi tarafından yönetilen 2005 tarihli bir İran filmidir.
Söğüt Ağacı filmi konusu, Sekiz yaşındayken bir havai fişek kazasında kör olan Yusuf'un hikayesini anlatıyor.
Bir Masumiyet Anı filmi, Mohsen Makhmalbaf'ın yönettiği 1996 yapımı bir film olarak bilinir. Nun va Goldoon, Ekmek ve Çiçek,Ekmek ve Saksı ve Ekmek ve Vazo olarak da bilinmektedir.
Bir Masumiyet Anı filmi konusu, Makmahlbaf'ın bir genç olarak, on yedi yaşında bir protesto mitinginde bir polisi bıçaklayıp hapse atıldığında yaşadığı deneyiminin yarı otobiyografik bir anlatımıdır.
Serçelerin Şarkısı filmi yönetmeni Mecid Mecidi'dir. 2008 yapımı İran filmi olarak geçmektedir.
Serçelerin Şarkısı filmi konusu, İranlı yönetmen Mecid Mecidi Serçelerin Şarkısı'nda Kerim'in gündelik hayatını, geçim derdini, ailesiyle yaşantısını anlatıyor.
Arkadaşımın Evi Nerede? filmi yönetmeni Abbas Kiyarüstemi'dir. Film 1987 İran yapımıdır. Yönetmenin Köker Üçlemesinin ilk filmi kabul edilir.
Arkadaşımın Evi Nerede? filmi konusu, küçük bir çocuğun komşu köyde oturan arkadaşının evini, arkadaşının kendisinde kalan defterini geri vermek için arayışını konu alır. Basit gibi görünen hikâye, insanların bireysel yükümlükleri, vicdan, sadakat ve günlük kahramanlıkları sembolize ederek anlatır. İran köylülerinin gelenekleri ve inançları da filmin pek çok yerinde görülür.
Yakın Plan 1990 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmi olarak bilinmektedir. 1990 İran depremi döneminde geçen film, pek çok ödül aldı ve yönetmenin batıda tanınmasını sağladı.
Yakın Plan filmi konusu, kendisini ünlü yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan ve varlıklı bir aileden çekeceği film için para istemesi sonucunda tutuklanan bir kişinin gerçeğe dayanan öyküsünü anlatmaktadır.
Cennetin Çocukları 1997 İran yapımı dramatik filmlerden bir tanesidir. "Cennetin Çocukları" İranlı yönetmen Majid Majidi tarafından çekilmiştir. ABD'de gişe rekorları kırmış olan Cennetin Rengi(Rang-e Khoda) (1999) filminden bir önceki filmidir.
Cennetin Çocukları filmin konusu, yoksul bir ailenin çocukları olan Ali ve Zehra isimli iki küçük kardeşin öyküsünü anlatıyor. Kızkardeşinin ayakkabılarını tamirciden getirirken kaybeden Ali, kendi ayakkabısını onunla ortak kullanmak zorundadır.
Rüzgar Bizi Sürükleyecek filmi, 1999 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi tarafından yönetilen filmdir. Filmin adı, İranlı ünlü şair Füruğ Ferruhzad'ın bir şiirinden alıntıdır.
Rüzgar Bizi Sürükleyecek filmi konusu, Bir grup gazeteci ve üretim mühendisinin, yerel matem ritüellerini araştırmak ve belgelemek amacıyla bir Kürt köyüne yaptığı yolculuğu ve köye gelmeleriyle yaşananları konu alır.
Kirazın Tadı, 1997 İran yapımı filmdir. Abbas Kiyarüstemi filmi de diyebiliriz.
Kirazın Tadı filmi konusu, Tahran'ın kenar mahallelerinden birinde arabasıyla dolaşarak intihar ettikten sonra para karşılığında mezarına toprak atacak birini arayan orta yaşlı bir adam hakkında, minimalist bir filmdir. Çekim senaryosu, kitap olarak basılmıştır.
Beyaz Balon filmi, Abbas Kiarostami'nin senaryosuyla Jafar Panahi'nin yönettiği 1995 tarihli bir İran filmi olarak bilinir. Yönetmen olarak Panahi'nin uzun metrajlı filmidir.
Beyaz Balon filmi konusu, Razieh adlı yedi yaşındaki bir kız çocuğu, İran'da büyük bir kutlamanın yapıldığı bir günde annesinden aldığı para ile hayalini anlatır.
Çarşamba Ateşi filmi, Asghar Farhadi'nin yönettiği ve Farhadi ve Mani Haghighi tarafından ortaklaşa yazılan 2006 İranlı bir dram filmidir.
Çarşamba Ateşi filmi konusu, Oscar ödüllü yönetmen Farhadi, bu üçüncü filminde genç, gündelikçi bir kızın üst-orta sınıf bir karı kocanın evinde geçirdiği bir iş gününü anlatıyor.
Baran filmi, Majid Majidi'nin orijinal senaryosuna dayanan Majid Majidi'nin yönettiği 2001 İran filmi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Baran filmi konusu şöyle; Tahran kış içerisinde ve Lateef 17 yaşında. Memar tarafından yönetilen bir şantiyede çalışıyor. Lateef, sık sık kavga ettiği işçiler için çay ve yemek hazırlar ve servis eder. İran'ın her yerinden özellikle İran Azerbaycan'ından geliyorlar. Bazıları Afganistan'dan gelen mültecilerdir. Kimlikleri yoktur ve yasadışı olarak istihdam edilmektedirler.
İran filmleri küçük olan ayrıntıların aslında önemli olduğunu anlatır. İran filmleri bu yüzden farklı bir tat bırakmaktadır. Ayrıca gerçek hayattan kesitler koyarak etkileyici bir senaryo sergiler. 1970'li yıllardan bu yana İran sineması başarısını sürdürmüştür.
Cennetin Rengi 1999 İran yapımı dramatik bir film olarak karşımıza çıkmaktadır. Majid Majidi'nin senaryosu yazıp yönettiği filmin önemli rollerinde Hossein Mahjoub, Mohsen Ramezani ve Salameh Feyzi oynamışlardır.
Cennetin Rengi konusu, çevresini sadece dokunarak ve duyarak anlamaya çalışan görme engelli küçük bir çocuğun dünyasını masalsı bir üslupla anlatır.
Satıcı, Asgar Ferhadi'nin senaryosunu yazıp yönettiği filmdir. 2016 yılı İran-Fransa yapımı drama film olarak da bilinmektedir. Film, 2016 Cannes Film Festivali yarışma bölümünde yer aldı ve ilk gösterimini burada gerçekleştirdi. Satıcı, Cannes'da Şahab Hüseyni En İyi Erkek Oyuncu ödülünü, Asgar Ferhadi ise En İyi En İyi Senaryo ödülünü kazandı.
Satıcı filmi konusu, kazı çalışmaları sebebiyle oturdukları evin zarar görmesinin ardından kendisine kalacak yeni yer arayan Rana ve Emad çiftinin içine düştüğü çıkmazları, dini ve toplumsal ahlak ile bireysel dürtülerin çatışması üzerinden ele alır.
Bir Ayrılık İran filmi, Asgar Ferhadi tarafından yönetilen filmdir. Leyla Hatemi, Peyman Muadi, Şahab Hüseyni, Sareh Bayat ile Sarina Farhadi'nin oynadığı film 2011 İran drama filmi olarak kayıtlara geçmiştir.
Bir Ayrılık filmi, boşanmış bir orta sınıf İranlı çifti ile yaşlı babası için alt sınıf bir bakıcı tutmasını izleyen entrikaları konu edinmektedir.