Kadir Gecesi nedir sorusu Ramazan ayının 27. günü karşılanan mübarek günün gelmesi ile gündemdeki yerini aldı. Bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen bu feyizli gün İslam aleminde coşkuyla karşılanıyor. Bu geceyi ibadetle geçirmeye özen gösteren Müslümanlar Kadir Gecesi'nin önemi ve anlamı nedir araştırıyor. Peki, kısaca Kadir Gecesi'nde ne oldu, önemi nedir? Kadir Gecesi'nde ne yaşandı, anlamı nedir? İşte detaylar haberimizde.
KADİR GECESİ 5 NİSAN CUMA GÜNÜ İDRAK EDİLECEK!
Kadir Gecesi, 11 Mart'ta başlayan Ramazan ayının 27. gecesine denk geliyor.
Bayramın müjdecisi olarak kabul edilen Kadir Gecesi, bu yıl 5 Nisan Cuma günü idrak edilecek.
KADİR GECESİ ANLAMI VE ÖNEMİ
Allah, bu gecede Cebrail aleyhisselam vasıtasıyla İslam aleminin son peygamberi Hz. Muhammed'e Kur'an-ı Kerim'i vahyetmeye başlamıştır.
Bu geceden başlayarak 23 yıl boyunca adım adım aktarılan Müslümanlığın yol göstericisi Kur'an-ı Kerim, 610 yılı itibarıyla vahiy olmaya başlamıştır. Bu süreçte Peygamber Efendimiz 40 yaşında bulunmaktadır.
Bu gecenin özel kılınmasının sebeplerinden biri de önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmasıdır. Kadir Gecesi sonraki ümmetlere kısa ömürlerinde fazla sevap kazanmaları için imkan vermektedir. "Leyletü'l Kadr" adıyla da geçen bu özel gecede Cebrail aleyhisselam yeryüzüne iner ve gece boyunca oraya barış ve esenlik hakim olmaktadır.
KADİR GECESİ ALAMETLERİ
Kadir Gecesi tarihini saptamak kesin olarak mümkün olmamakla birlikte hadis ve ayetlerden kaynakla bazı tarihler üzerinde yoğunlaşmak mümkün. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ramazan ayının 27. Gecesi olarak belirlenen mübarek gece şu alametlerden hareketle belirleniyor:
Bakara Suresinde Kur'an-ı Kerim'in Ramazan ayında indirilmeye başladığına dair ayet öncelikle Kadir Gecesi'nin Ramazan ayı içerisinde yer aldığına dair bilgiyi destekliyor.
Hangi güne tekabül ettiğine dair çıkarımlar ise bazı hadisler ile birlikte anlatılmakta. Dini kaynaklarda yer alan birçok rivayette Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının son 10 gününde tek gecelerde aranmasının doğru olacağı vurgulanmıştır.
Zirr b. Hubeyş ve Abdullah b. Ömer'in anlatımına göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in "Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın." Aktarımı bulunmaktadır. Bu gecenin tarihinin tam olarak verilmemesinin nedeni ise İslam aleminin sadece bu geceye yoğunlaşmasının önüne geçilmek istemesiyle ilişkilendirilir.
KADİR GECESİ FAZİLETLERİ
Müslümanlara tam tarihin bildirilmemesinin başlıca sebebi Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başladığı gece olan Kadir Gecesi'nin bin aydan daha hayırlı olarak nitelendirilmesidir. Buna göre bu gecede yapılacak ibadetler İslam alemine katlanarak dönmektedir.
Mübarek gece Ramazan ayı içerisinde olması ve oruç ibadeti ile birlikte birleşmesiyle tüm ibadetleri bir araya getirecek bir gün olarak değerlendirilmektedir. Dini kaynaklarda yer alan hadislere göre bu gece melekler yeryüzüne inerek bereket ve rahmeti beraberinde getirir.
Şeytan, bu gece ibadet eden bir Müslümana eziyet etmek ve kötülük yapmak için kendinde güç bulamaz. Bin rahmetle birlikte aralanacak dua kapısı İslam alemi için bir temizlenme sürecine olanak sağlayacak.
Yapılacak ibadetlerin yanı sıra bu gece geçmiş günahlar için af dileyip tövbe etmek en faziletli davranışlar arasında değerlendiriliyor. Yine konuya ilgili geçen bir hadiste Resûl-i Ekrem'in Kadir gecesinde, "Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!" şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği aktarılmıştır.
KADİR GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER
Kadir Gecesi hadisleri çeşitli kaynaklardan şöyle aktarılıyor:
Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. (Taberani)
Yıldız kayması olmaz. (Sahîhu'l-Camii's-Sağîr, 5472.)
Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. (Taberani)
Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on günü içinde arayınız! (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3)
NEDEN KADİR GECESİ DENİYOR?
Kadir ya da Arapça'dan aktarımıyla Kadr kelimesi sözlükte hüküm, şeref, güç, yücelik anlamlarına gelmektedir.
İslam aleminin güneşi olarak nitelendirilen bu özel gecede Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlaması sebebiyle bu gece Kadir kelimesi ile nitelendirilmiş ve yine Kur'an'da geçen Kadir Suresi ile faziletleri anlatılmıştır.
Kadir Suresi, Kur'an'ın 97. Suresi olarak 30. Cüzünde yer almaktadır. Toplamda 5 ayetten oluşan surede ilk dikkat çeken bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğudur. Yine sureye göre tan yeri ağarana kadar esenlik devam edecektir.