MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
1970 yılından bu yana Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde başlayan virüs Afrika bölgesinde endemik olarak görülmeye devam ediyor.
Çift sarmallı bir DNA, zoonotik virüs ve Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir türü olarak ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü çiçek hastalığına benzer ancak daha hafif bir döküntü ve daha düşük ölüm oranı olan bir hastalık olan maymun çiçeğine neden olur.
Çiçek hastalığına benzemesi nedeniyle çiçek aşısının büyük oranda koruyucu olduğu belirtilirken virüsün henüz bilinen bir tedavisi bulunmuyor.
Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi Afrika ülkelerine yayılan virüsle ilgili gözler Türkiye'ye dönmüştü.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?
Türkiye'de geçmişte mpox virüsü hastalığı tespit edilmiş, hastalar izole edilmiş ve iyileştirilmişti. Resmi kaynaklar, Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili gerekli tüm önlemleri aldığını belirterek bu yıl Türkiye'de herhangi bir Maymun çiçeği virüsü tespit edilmediğini açıkladı.
Ankara'da Etlik Şehir Hastanesi ile Bilkent Şehir Hastanesi'nde 4 kişinin maymun çiçeği hastalığına yakalandığı ve karantinaya alındığı iddiası üzerine çok geçmeden açıklama geldi.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaparken Sağlık Bakanlığı yetkilileri iddiaları yalanladı. Türkiye'de maymun çiçeği vakasının olmadığı bir kez daha belirtildi.