Uzak kıtada, Antarktika'da dev buzullar eriyerek deniz seviyesini mi yükseltiyor? Yıkıcı sonuçlara büyük kayıplara yol açan depremler ne kadar öngörülebilir? Peki ya sualtı yaşamındaki yapılar ne halde?
Teknolojik gelişmeler birçok açıdan bilim dünyasının da çalışma alanlarını genişletiyor. Öyle ki şimdiden 2019 yılında gerçekleştirilmesi beklenen bilimsel keşifler, araştırmalar ve çalışmalar büyük bir heyecan yaratmış durumda. Livescience. com sitesinde derlenen bilgilere göre 2019'da bilim dünyasında etki uyandırması kuvvetle muhtemel yedi keşif ve çalışma söz konusu. Neler yok ki bu yılın ajandasında? Antarktika'dan Asya'ya, uzaydan yerkürenin en dibine bu yıl başta jeofizik dünyası olmak tüm bilim dünyası yoğun bir mesaiye girişecek gibi görünüyor. Hadi gelin bu 12 aylık periyotta ne gibi keşiflerle karşılaşacağız şöyle bir bakalım...
BU UYDU DEVRİM YARATACAK!
ICESat-2, NASA'nın 2003'te başlattığı buzulların hacmini takip etme projesi kapsamında uzaya gönderdiği ikinci uydu. 2018'in eylül ayında uzaya gönderilen uydu buz kitleleri üzerine lazerlerle gönderdiği ışık parçacıklarının ne kadar sürede geri geldiğini ölçerek, çok hassas hesaplamalar yapabiliyor. Amaç buz kütlelerinin küresel ısınmadan nasıl etkilendiğini ölçebilmek. 2019'da da bu çalışmalar tam gaz devam edecek.
Öyle ki Colorado Üniversitesi'nden Michael MacFerrin "Buz tabakaları ve kutup bölgeleri hakkındaki görüşlerimizde bu uydu bir devrim yaratacak" diyor...
UZAY İSTASYONUNDAN EKOSİSTEM ÇALIŞMASI
2018'in son günlerinde NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda küresel ekosistem dinamiği araştırmasını başlattı. İstasyonun dışına monte edilen cihaz sayesinde gezegenimizdeki ılıman ve tropik ormanların inanılmaz derecede ayrıntılı üç boyutlu gözlemleri gerçekleştirilecek.
2019'un başından itibaren hız kazanması beklenen ekosistem araştırmasının temel hedefi ağaçlarda ne kadar karbon depolandığı, ormansızlaşmanın iklim değişikliğini nasıl etkilediği gibi temel sorulara cevap bulmak.